2013 Peru
2013-10-19 Lima en Amsterdam
20131019043649.jpg
Ik rond het verhaal toch nog maar af. We waren om kwart voor 7 wakker, dus tijd genoeg om te douchen en de koffer op de gang te zetten. Ik heb slecht geslapen omdat het matras nogal hard was, gelukkig in geen van de andere hotels last van gehad. Om half 8 zaten we in de eetzaal waar we een ware klucht voorgeschoteld kregen. Het was geen buffet maar je moest opgeven wat je wilde eten. Het duurde al een kwartier voordat de bestelling opgenomen werd, daarna kwam er niets. Ze hadden het erg druk met heen en weer lopen, allerlei zaken op te schrijven maar iets uitserveren nee. Uiteindelijk kwam het eten 5 minuten voordat we op stap gingen voor de stadswandeling. Wat hebben we gelachen.
20131019044348.jpg
De koffers werden in het hotel gestald en we gingen in ganzenpas het centrum bekijken. Eerst twee pleinen, waaronder Plaza Mayor. Erg mooi, ze zijn het nu langzaam aan het restaureren want veel is is toch wel in flinke staat van verval. Ik hoop echt dat ze er nog meer mee geholpen worden want het zijn prachtige gebouwen. Op het tweede plein staat het presidentieel paleis en het gemeentehuis. In Zuid Amerika begint langzaam de emancipatie een start te krijgen en Lima heeft voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Hoewel er wel veel over haar geklaagd wordt. Op dit plein stond ook de kathedraal, Jeroen vertelde dat deze niet zo mooi was als de andere kerken die we gezien hebben, automatisch verwacht je er dan niet veel van maar ik moet zeggen dat ik hem heel mooi vond. Hier ligt Pizarro begraven.
20131019055828.jpg
Ze denken er over om alles achter glas te zetten en het ook op een bepaalde temperatuur te houden zodat het proces van vergaan wordt gestopt. Daarna bezochten we de kelder waarin de doden op een speciale manier werden begraven. Je ging niet in een eigen graf maar botten werden bij botten gelegd. Er liggen ongeveer 40.000 doden! We zagen ruimtes vol botten, dat kun je je wel voorstellen als er 40.000 liggen. Ze waren grotendeels gesorteerd ( dat werd dus na je dood gedaan), je lichaamsdelen werden gedroogd en zo liepen we langs ruimtes vol heupbeenderen, ellepijpen, schedels etc.
20131019055042.jpg
Deze Spanjaard heeft Lima gesticht. De hele vakantie hebben we veel over deze man gehoord. Ga ik maar niet melden want dat willen jullie helemaal niet lezen, zolang ik het zelf weet is dat voldoende. Nog een tweede kerk bezocht waar ik de naam van kwijt ben, was ook mooi. Nog langs het eerste treinstation van Lima gewandeld, is niet meer als zodanig in gebruik, het is nu een bibliotheek. Het laatste wat we die ochtend gingen bezichtigen was het het San Fransico klooster. Dat vond ik het mooist, het had schitterende plafonds, een hele mooie binnentuin en een een zeer oude bibliotheek die heel waardevol is omdat er ook veel over de geschiedenis van Peru staat beschreven. Misschien hebben wij nog wel geluk gehad om de bibliotheek in deze staat te zien, want het gaat niet goed met de boeken ( je praat hier over boeken van een paar honderd jaar oud!).
20131019063940.jpg
Ik had nog wel langer in het klooster willen rondlopen, want het straalde een grote rust uit. Erg jammer dat hier geen fotos genomen mochten worden. Van de binnentuin heb ik dit stiekem wel gedaan en ook twee van het knekelhuis. Zoals Jeroen zei, de overledenen kwamen toch niet met bezwaren.
20131019114127.jpg
De bus was gearriveerd en we reden naar de (yuppenwijk) Miraflor. Jeroen had hier een fantastisch restaurant uitgezocht, met een buffet…….hmmmm, alles was even lekker. Het lag aan de oceaan en er werd door een aantal mensen geparasaild, leuk hoor, had ik ook wel willen doen. Na het eten kwam definitief de laatste excursie, het museum van Rafael Larco Herrera. Jeroen heeft dit als laatst bewaard om de volgende reden: We hebben heel veel van de Inca’s en pre Inca’s gezien maar dit betrof de resten van gebouwen. In dit museum kun je heel veel opgegraven keramiek, wat prachtig bewerkt is, zien. Maar ook sieraden, hoofdtooien, en zelfs textiel uit die tijd. Deze meneer Herrera heeft dit allemaal verzameld, het was prachtig. Ook het gebouw, dit was ooit het buitenhuis van de onderkoning van Peru ( een Spanjaard natuurlijk). Het lag ooit buiten de stad, inmiddels is Lima zo uitgebreid dat het nu even buiten het centrum ligt. Wat alles sloeg was de tuin, die was zo verschrikkelijk mooi, zul je zien aan de foto’s.
Op de terugweg boodschappen gedaan bij Albert Heijn en daarna de koffer uitgepakt en al heel veel gewassen. Morgen moet ik werken, dus ik wil al zoveel mogelijk op geruimd hebben. Het is nu 22.15 uur en ik wacht op de wasmachine, daarna kleren klaarleggen en een wijntje drinken en dan….. naar bed. Ik ben kapot. Ron moet er ook morgen weer vroeg uit, hij dacht eigenlijk dat hij vrij was, maar dit blijkt niet zo te zijn. Oh wat zal mijn eigen bed lekker slapen, de douche was al heerlijk. Ik hoop dat ik droom over het prachtige land Peru.
©opyright Neys4U 2004-2024