2014 Praag
2014-05-11 Dag 2
2014-05-11-102243.jpg
Matig geslapen, dat lag niet aan het bed dat was heerlijk. misschien nog teveel gedachten in mijn hoofd. Ook deed mijn hele lijf zeer dat heeft weer met de fibromyalgie te maken. Dat is de ene keer erger dan de andere dus ik ga er vanuit dat ik komende nacht als een roosje zal slapen.
2014-05-11-090633.jpg
Na een heerlijk ontbijt gehad te hebben besloten om niet naar de vlooienmarkt te gaan. Alle wegen rondom het hotel waren inderdaad afgesloten. We zijn begonnen om langs de rivier te lopen, was heel gezellig want op de weg liepen al die mensen die meededen aan de marathon ( zij liever dan ik, je bent in mijn ogen niet goed wijs om 42 km te gaan hollen). Als je goed oplet zie je hoe raar sommige mensen hollen, de een doet het heel soepel en de andere lijkt wel op een waggelende eend, of een houten klaas! De Tsjechische tv was volop aanwezig en ook werd er vanuit een helikopter gefilmd.
2014-05-11-110637.jpg
Het weer was niet onaangenaam maar het was wel aan het regenen, gelukkig niet lang. Op een gegeven moment kwamen we langs het dansende huis, ook wel Fred en Ginger genoemd, naar twee danssterren. uit de jaren 30. Heel bijzonder, zul je op de foto zien. De Pragenaren waren er in eerste instantie niet blij mee, ze vonden dat het mooie oude stadsbeeld werd verpest. Kan ik me wel voorstellen en tegelijkertijd vond ik het mooi.
2014-05-11-110521.jpg
En wij maar lopen en lopen, ik denk dat we vandaag zeker wel 15 km hebben gelopen. Voordat we het wisten zaten we in het oude gedeelte. De stad is echt schitterend, een groot openlucht museum. Af en toe schee het zonnetje dat maakt het natuurlijk gelijk een stuk leuker. We hadden een mooi uitzicht op de Praagse burcht ( gaan we nog bekijken) en hebben op de mooie Karelsbrug gestaan.
2014-05-11-122137.jpg
Op weg naar de Joodse begraafplaats. Hier bleek dat er ook twee synagogen te bekijken waren. Had ik niet zoveel zin in maar je moest voor alle drie toegang betalen. Als Nederlander beslis je dan natuurlijk om waar voor je geld te krijgen en alles te gaan bekijken. De begraafplaats is bijzonder. Er staan 12.000 stenen maar er liggen waarschijnlijk 200.000 doden op een relatief klein stukje grond. Het eerste graf stamt uit 1439 en het laatste graf uit 1787. Omdat de joden hun graven niet ruimen is er gestapeld. Telkens werd er nieuwe aarde opgestort tot wel negen lagen. De stenen liggen kris kras door elkaar en het hele gebeuren heeft wel iets magisch.
2014-05-11-155105.jpg
Daarna in het zonnetje op een terras een heerlijke warme apfelstrudel met vers rood fruit gegeten (zie foto). Ter plekke bedacht dat we naar het museum van Alfonso Mucha wilde gaan. Dat was ook een aardig stukje lopen. Na wat straten gedeeltelijk twee keer doorkruist te hebben toch gevonden. Wat een schitterende dingen heeft die man gemaakt. Een prachtige kalender van zijn werk gekocht voor wel 2,50. Het is een jaarkalender van 2014 en omdat het al mei is zat hij in de uitverkoop. Het gaat mij natuurlijk om de afbeeldingen.
2014-05-15-132038.jpg
We vonden dat we genoeg hadden gelopen, inmiddels was het half vijf. Als ik Ron niet bij me had! Hij heeft uitgevlooid met welke tram we terug moesten. Ik heb geen enkel richtingsgevoel en zou zo de verkeerde kant op gegaan zijn. Daarbij kun je ook nog kiezen uit diverse nummers en bij behorende richtingen en Tsjechisch is geen taal die je onmiddellijk begrijpt. Ron had het goed en zo waren we redelijk snel weer in het hotel.
2014-05-11-160047.jpg
Nu ga ik even lekker in bad, ik heb geen voeten meer en daarna weer naar het centrum ( met de tram ) om te gaan eten met Jenneke en haar zus. We weten waar we moeten zijn want met al ons gewandel zijn we al door de bewuste straat gelopen. Nou Karin, ik ben inderdaad net een Japanner, veel zien in korte tijd. Ben echter wel benieuwd of ik morgen zoveel kan lopen want mijn voeten voelen als gelei. Ik vind het zo zonde om dingen over te slaan, je komt er misschien nooit meet. Ik vond het wel bijzonder Nederland op de tweede plaats, iedereen vond het liedje vreselijk ( in Nederland) en nu is natuurlijk iedereen er weg van. Maar ik ben chauvinistisch genoeg om het wel leuk te vinden dat ze tweede zijn geworden en nee ik vind het liedje nog steeds niet leuk. Ja Nick het centrum is prachtig wat ik al schreef, net een openluchtmuseum. Veel art deco en art nouveau waar ik beide erg van houd.
©opyright Neys4U 2004-2024