2014 Praag
2014-05-15 Dag 6
2014-05-15-120030.jpg
Laatste dag in Praag
Vanmorgen rustig ontbeten en ingepakt. Om 12.00 uur moeten we de kamer uit zijn. Bij de receptie onze ontbijtjes betaald en een taxi besteld voor 16.00 uur. Om 11.00 waren we zover om voor de laatste keer de stad in te gaan. Ik schreef gisteren al dat ik graag het gouden straatje wilde zien en daarvoor moesten we wederom naar de Burchtwijk. Geen straf want je blijft je verbazen hoe mooi het daar is. Inmiddels kennen we de tramhaltes en bijbehorende nummers uit ons hoofd. Eerst bij het hotel lijn 17, er uit vlak voor de Karelsbrug en daar overstappen op lijn 22, ook wel de pick-pocket express genoemd. Deze tram zit natuurlijk steeds stampvol toeristen dus voor zakkenrollers prooi genoeg. Wij zijn niet gerold en zijn alleen maar zeer vriendelijke Tsjechen tegen gekomen, niet dat dit wat zegt natuurlijk want ook zakkenrollers kunnen vriendelijk zijn niet waar. Wat was het weer druk in deze wijk, het is onvoorstelbaar hoeveel toeristen er rond lopen.
2014-05-15-121735.jpg
Voor het gouden straatje moet je toegang betalen. Dit is met opzet gedaan om de stroom toeristen die er doorheen wil enigszins te reguleren. Je kon niet alleen voor het straatje een toegangsbewijs kopen daar zaten ook de St. Vitus kathedraal en de St. Joris basiliek bij in. Omdat we eerste keer alleen het voorportaal hebben bekeken van St.Vitus en daarom het gebrandschilderde raam van Mucha hebben gemist vonden we het niet erg om de kerk nu helemaal in te gaan. De bouw van deze kerk werd gestart in 1344 maar werd pas in 1929 afgerond. De burcht was een centrum van wereldlijke- en kerkelijke macht. Dit bewezen de 96 meter hoge torens van de kathedraal. Het glas in loodvenster van Mucha was prachtig, maar ook de andere vensters, allemaal in een andere stijl waren fantastisch mooi. Hierna door naar de St Joris. Deze kerk geldt als mooiste romaanse kerk van de stad. Helaas vond ik dat niet, eigenlijk vond ik er niets aan maar ja, smaken verschillen.
2014-05-15-124533.jpg
Op naar het gouden straatje. Hiervan werd gezegd dat keizer Rudolf hier alchemisten had ondergebracht om goud te maken. Het tegendeel was waar er woonden arme ambachtslieden en burchtwachten. Ook de schrijver Franz Kafka heeft hier enige tijd gewoond. De huisjes waren echt piepklein, dat zie je vooral op de foto waar ik zelf bij sta. Sommige huisjes waren ingericht, je kunt gewoon niet geloven dat ze daar hebben in gewoond.
2014-05-15-140315.jpg
Vanuit de straatjes allerlei trappen af richting centrum, mijn kuiten protesteerden volop. Het is maar goed dat we hier geen dag langer meer zijn. Ik ben in ieder geval niet aangekomen dat is een ding wat zeker is! In het centrum even heerlijk op een terrasje gezeten en de laatste koffie en thee met een apfelstrudel gegeten, lekker in het zonnetje. Daarna op zoek naar de Bata, daar had ik van de week zulke leuke schoenen gezien, zomerschoenen vol met strass steentjes. Toen ik ze aan had vond ik ze helemaal niet zo leuk staan en ze zaten ook niet lekker, jammer maar de koop ging niet door. Nog door wat straten geslenterd en om half vier de tram teruggenomen naar het hotel.
2014-05-15-150659.jpg
De taxi zou om vier uur voor ons klaar staan, maar al wat er kwam geen taxi. Het was een taxi van het hotel en die bleek vast te staan in de spits. Om half vijf hebben ze toen maar ander vervoer voor ons geregeld. Via allerlei sluipwegen waren we toch om 5 uur op de luchthaven. Om 6 uur mochten we boarden. Toen we eenmaal allemaal zaten vertelde de gezagsvoerder dat we een uur vertraging zouden hebben omdat ze in Frankrijk maar weer eens aan het staken zijn. Nu moest alles door het Duitse luchtruim. Balen natuurlijk. Ze hadden ons in laten stappen omdat zij zelf klaar waren voor vertrek en als ze dan mochten dan konden ze ook direct vertrekken. Nog geen 10 minuten later hadden ze de toestemming dus dat was geluk hebben.
2014-05-15-192512.jpg
Uiteindelijk zijn we gewoon om 20.00 uur geland op Schiphol. Waar Yvon zo lief was om ons ook weer op te halen, dat was echt heerlijk. Net nog even een wijntje bij Yvon gedronken en daarmee de vakantieweek afgesloten. Dag Praag, dag prachtige stad, wat hebben we veel gedaan en gezien en wat bleef er veel over wat we helemaal niet hebben gezien. Maar wat we gezien hebben was beslist de moeite waard, we hebben er een paar fantastische dagen gehad. Kunnen we alvast weer aan de volgende denken, over drie en halve maand vliegen we naar Canada wat een heerlijk vooruitzicht.
©opyright Neys4U 2004-2024