2014 Canada
2014-09-15 Whale watching
2014-09-15-083238-003.jpg
Vanmorgen bij het opstaan waren we, na de prachtige heldere dag van gisteren, niet voorbereid op wat we zagen……het zat pot- en potdicht van de mist. Je kon vrijwel geen hand voor ogen zien. Oh jee, wat zou dat betekenen voor het walvis spotten. Nou ja, het was ook niet afgezegd dus we wachten het maar af. Om 8.30 uur leek het alsof de zon ging doorbreken en daar kwam het zeilschip aan.
2014-09-15-083327-004.jpg
Het leek net een spannende film, het zeilschip, de mist….oke, dat komt van teveel detectives lezen. We bleken totaal met 6 mensen te zijn, een mooi klein groepje. Als eerste moesten we weer dikke pakken aan, nu een broek met bretels (die ik achterstevoren aantrok) en daar overheen een dikke jas. De schipper heette Dave en zijn vrouw Maureen. Maureen begon direct te roepen dat het een wonderfull day was en het was fantastic om nu op het water te zijn. Het was even wennen maar ze bleek een soort heppie kleppie te zijn, die zich echt fantastic voelde op het water. Dat bedoel ik niet spottend of zo, het was gewoon echt zo. Het waren van die echte natuurmensen, die iedere keer opnieuw enthousiast worden van al het moois van de natuur om zich heen, mooi- of slecht weer.
2014-09-15-092253-030.jpg
Na een kwartiertje varen wat eigenlijk heel bijzonder was op dat mistige water kwam Maureen vragen of we koffie, thee of warme chocolademelk wilde. Deze kregen we samen met een heerlijk eigen gebakken muffin met blueberry’s. Toen gebeurde er iets fantastisch, in die mistige zee kwamen opeens een stuk of 20 misschien wel 30 whiteside dolfijnen vlak naast de boot zwemmen. Het waren er nog veel meer maar dit aantal zwom vlak langs en onder de boot door. Wat een schitterend gezicht, wat een prachtige lijven die maar op en neer doken in het water. Maureen vertelde dat ze er een gewoonte van maken om een beetje te spelen rondom boten. Ze gingen razendsnel. Ron heeft er toch goeie foto’s van kunnen maken door de stand te gebruiken die repeteert.
2014-09-15-094640-057.jpg
Duurzaamheid is een magisch woord in Canada. Veel Canadezen vinden dat ze milieubewust leven. Afval wordt gescheiden en gerecycled, en natuurparken mag je onder strenge restricties bezoeken. Ook milieuorganisaties krijgen actieve steun. Greenpeace vindt zijn oorsprong in Vancouver. Toch is het land in vergelijking met de rest van de wereld nog altijd de grootste verspiller. Het kost natuurlijk tijd om om te schakelen en het is fijn om te zien dat de Canadezen steeds meer om duurzaamheid gaan geven. Want als je bedenkt dat ze tot in de jaren 70 nog met actieve walvisvangst bezig waren dan is er gelukkig al een hoop veranderd.
2014-09-15-102847-123.jpg
Sinds een aantal jaar zien ze dan ook steeds meer walvissen terugkeren en de populatie groeien. Gelukkig maar want zulke fantastische beesten moet je ‘gewoon’ in het water zien en nergens anders. Na een uur varen in de Labouchere passage (met een directe verbinding tot de oceaan) krijgen we Orca’s te zien. Je mag niet te dichtbij komen om hen niet te storen en hen niet het gevoel te geven opgejaagd te worden. Voor de foto’s was het moeilijk maar ‘in het echt’ konden we ze goed zien. Wat een prachtig gezicht. Uiteindelijk hebben we twee families gezien. Je hoort ook heel goed de lucht uit hun spuitgaten komen. Inmiddels is alle mist opgetrokken en varen we over een spiegelgladde zee.
2014-09-15-102200-103.jpg
Vlak erop kwam er een humpback (grijze walvis) voorbij. De lucht die hij uitblaast schiet meters omhoog. Je kunt niets anders doen dan in volle bewondering kijken en kijken en kijken. Op een gegeven moment, zaten de humpback en een aantal orca’s vlak bij elkaar. Hier tussen speelden nog wat zeeleeuwen…. Op de weg terug kwamen we langs een eiland wat vol zeeleeuwen lag (stonk er heel erg ).
2014-09-15-101419-074.jpg
Nog een keer wauw, wat hebben we een enorm geluk gehad vandaag. White-side dolfijnen, twee orca families, een humpback en talloze zeeleeuwen. Onze dag kan niet meer stuk. We werden door Maureen getrakteerd op eigengebakken scones met frambozenjam en clotted cream en organische thee, heerlijk. Om 13.00 uur werden we afgezet op onze camping. Terwijl we over de kade terugliepen zagen we talloze enorme zeesterren in het water liggen. Je blijft in dit land je ogen uitkijken. Oh ja, op de boot hadden de mensen het er over dat in Alder Bay (vlak bij ons) de Engelse Prins Andrew langskwam. Iedereen was welkom, nou wij niet, zo interessant vinden wij de prins niet.
2014-09-15-130246-178.jpg
’s Middags lekker in het zonnetje zitten lezen. Ron heeft de weg bestudeerd die we morgen moeten rijden. Het wordt een lange rit, inclusief een ferry naar het vaste land. Eigenlijk zijn we iets te lang gebleven op Vancouver Island en dan nog hebben we het gevoel dat we zoveel niet hebben gezien! Wat een geweldig eiland en wat valt er veel te ontdekken. We moeten in ieder geval vroeg op pad anders moeten we in het donker op zoek naar een camping. Vanavond heb ik mijn eerste stuk zalm op (uit de supermarkt) en het smaakte heerlijk. Ron kreeg een biefstuk. Ik wist trouwens niet dat er zoveel soorten zalmen bestonden van Pinky’s (het woord zegt het al ) de kleinste soort tot de knalrode grote sockeye zalmen. Dag Vancouver Island we hebben met plezier hier meer dan een week doorgebracht
©opyright Neys4U 2004-2024