Eerst wat wetenswaardigheden over het park. Het park beslaat een gebied van 10.878 km2. Jasper ontleent zijn naam aan Jasper Howes, een medewerker van de North West Company, die een handelspost in het district vestigde nadat het in het begin van de 19e eeuw was ontsloten door ontdekkingsreizigers. De oorsprong van de huidige stad gaat terug naar de eerste jaren van de 20e eeuw, toen de Grand Trunk Pacific Railway begon met het aanleggen van een spoorlijn. Ze hoopten dat ze het landschap als lokkertje voor passagiers konden gebruiken. In 1908 werd het Jasper Forest Park ingesteld, in 1911 gevolgd door een tentenkamp op de huidige plek van de stad nu. Toen het terrein officieel in kaart was gebracht kreeg de stad(je) de naam Jasper. Het werd een nationaal park in 1930.
Ze zeggen dat dit een van de weinige plekken ter wereld is waar in de verre omtrek geen kunstlicht is en dat je daarom de mooiste sterrenhemels ter wereld kunt zien. De camping gebruikt inderdaad geen verlichting om je de weg te wijzen en het is dan ook ’s avonds en ’s nachts aardedonker. In dit gebied van meer dan 10.000 km2 is Jasper de enige stad! Gisteren zijn we vroeg naar bed gegaan, we waren kapot. Vraag niet waarom maar het was zo. Hoe mooi het weer overdag is, zo koud zijn de nachten! Door het uur tijdsverschil is het nu ook pas rond 8.00 uur licht aan het worden en we zijn dan ook lekker blijven liggen tot 8.30 uur.
Voor het ontbijt zijn we naar een restaurantje in Jasper gegaan, zodat we ook internet hadden en het blog konden plaatsen. Daarna wat door het stadje gedwaald, het stikt hier van de kraaien en zowel voor Naomi en George als voor Nick een leuk cadeautje gevonden (tenminste dat denken we). Het weer is wederom fantastisch en al snel kunnen we onze vesten uit doen, alleen een T-shirt is ruim voldoende. Qua temperatuur moet het ruim boven de 25 graden zijn geweest vandaag. Omdat hier ook redelijk veel loofbomen staan en ze al zo lang mooi weer hebben, kun je wel spreken van een Indian Summer. Overal prachtige gouden en rode tinten aan bomen en struiken.
Veel bomen laten hun blaadjes nu vallen en je merkt aan de natuur dat die zich aan het opmaken is voor de winter. Zal hier in de winter wel een sprookjeslandschap zijn. We zijn Jasper uitgereden om de 48 km lange Maligne Lake Road te volgen. We waren nog geen minuut op die weg toen Ron twee Elks spotte. Een Elk is een groot hert, degene waar ze hier zo voor waarschuwen, vooral omdat het nu de bronstijd is. Ze waren op ruim voldoende afstand van ons langs de rivier aan het grazen. Heb dus mooie foto’s kunnen maken. Het is maar goed dat ik Ron bij me heb want hij is de eerste die iets ziet. Ik zit steeds de verkeerde kant op te kijken. Misschien moet ik hem maar Arendsoog gaan noemen.
Eerst kwamen we langs Maligne Canyon, een niet zo heel indrukwekkende kloof (diep genoeg hoor) die door de Maligne River wordt uitgesleten. Daarna zijn we gestopt bij Medicine Lake. Dit meer staat bekend om zijn vreemde niveauverschillen. Dit wordt veroorzaakt door sink holes op de bodem, deze veroorzaken het leeg- en vollopen van het meer. Tijdens de winter loopt het meer vrijwel leeg. Tot op heden is nog niet helemaal opgehelderd hoe het enorme ondergrondse complex van bronnen en kanalen in de kalkteen bodem precies werkt. Ze denken dat er een enorm grottenstelsel onder de meren ligt.