2015 Macedonië
2015-05-28 Middagje Ohrid
20150528140112.jpg
Vanmorgen bij het wakker worden was het helaas zwaar bewolkt. We kregen niet het idee dat het snel zou opklaren. Toen we naar beneden gingen bleek het dat wij de enige waren die zouden komen ontbijten. Helaas bleek er nog geen brood te zijn, of we nog 10 minuten konden wachten. We hebben geen haast. Het meisje wat voor het ontbijt zorgt had al van alles op een bord voor ons gelegd, knakworst, vlees, plakjes kaas, komkommer, tomaat, feta en een gebakken ei, wat natuurlijk koud is voor het brood komt. Opeens kwam Ilja (de eigenaar) binnen met 1000 excuses en brood. Wat bleek nou de afgelopen nacht had iemand zijn auto enorm beschadigd, zonder te vertellen dat hij dit gedaan had. Ilja zei dat hij waarschijnlijk dronken was.
We moesten mee om de schade te bekijken en die was niet gering. Ik weet niet hoe diegene het gedaan heeft, maar de schade loopt van de voorkant naar de achterkant, spiegel er compleet af en een enorme deuk van voor naar achter. Hij had op de politie moeten wachten om aangifte te doen. Vandaar dat het brood te laat was. Na het ontbijt weer terug naar de kamer waar we lekker allebei zijn gaan lezen. Het weer nodigde nou niet echt uit om wat te gaan doen. Tegen 1 uur begon het wat open te trekken en besluiten we naar Ohrid te gaan. We hebben wel steeds door de winkelstraatjes gedwaald maar het stadje op zich hebben we nog niet goed bekeken. We hebben onze aardige taxichauffeur Georg van afgelopen maandag gebeld en 5 minuten laten was hij er.
20150528141157.jpg
We hebben gelijk maar met hem afgesproken om maandag een complete tocht met hem te gaan doen. We gaan naar Struga, wat een hele leuke stad schijnt te zijn en hij wil ons dan ook 2 dorpjes laten zien waarvan hij denkt dat we die interessant zullen vinden Gaat vast een leuke dag worden. Georg zet ons af het fort van Samuel en daar ben ik erg blij mee want dit is het hoogste punt van Ohrid en dat zou een flinke klim geweest zijn.
20150528140112.jpg
Het fort staat er nog voor een klein deel en heeft vestingsmuren rond de hele stad gehad. Na wat uitgesleten treden omhoog beklommen te hebben werden we getrakteerd op een schitterend uitzicht. Je ziet het hele meer rondom liggen, erg mooi.Daarna zijn we naar beneden gelopen richting de Plaosnik kerk, voor de kerk zijn ze volop bezig met opgravingen. Er omheen wordt een heel complex gebouwd. We begrijpen er uit dat er zaken nagebouwd worden
20150528141836.jpg
De kerk lijkt van buiten groot maar aan de binnenkant blijkt dat toch niet zo. Daar waren we snel klaar met kijken. Weer verder op weg door vele kleine straatjes kwamen we nog wat kleine kerkjes tegen. Georg had ons al verteld dat er vroeger 365 kerken waren en dat er nu nog 72 over zijn, dat is nog rijkelijk veel voor zo’n klein stadje! Het is steeds klimmen en dalen in de straatjes, lekker voor de kuiten. Bij één van de kerken is een Iconengalerij die we ook nog hebben bekeken. Iconen gezien vanaf 1200, we vonden ze niet echt mooi, iedereen keek erg nors maar wel heel bijzonder dat je naar iets kijkt van meer dan 700 jaar oud. De straatjes waren wel fotogeniek, vaak met veel bloemen.
20150528145604.jpg
Na een tijdje kwamen we bij het Amfitheater, ze zijn er erg trots op maar we hebben ze wel mooier gezien. Toch blijf ik het altijd mooi vinden om die Romeinse overblijfselen midden in een stad te zien, In de zomer worden er concerten gegeven. Verder gedwaald door de straatjes en de markt (veel fruit en groenten erg leuk) tot we weer in het centrum stonden. Gekeken of onze schoenmaker open was, Naomi wil ook graag dezelfde schoenen als we voor Brun hebben gekocht. Het winkeltje is jammer genoeg weer dicht. Het is natuurlijk een oude baas en hij zal er geen 7 dagen in de week zitten, er wordt niet via de etalage aangegeven wanneer hij er wel is. Van de week nog maar een keer proberen. Bij de smoothiebar weer ons gewone recept (ja,ja, zelfs in de vakantie begin je gewoontes te ontwikkelen), ik een smoothie en Ron koffie
20150528152414.jpg
Om 5 uur richting haven waar Georg al op ons stond te wachten om ins terug te brengen. Het zonnetje was dan wel gaan schijnen maar echt warm werd het niet. We willen beide graag verder met ons boek, dus dat werd weer lezen. Om half 8 richting Dionus waar we lekker hebben gegeten en nu ons boek uit lezen. Hoop echt dat het morgen wat warmer wordt want steeds een spijkerbroek en vest aan word je ook zat. Volgens de weerberichten wordt het morgen beter, we wachten af.
©opyright Neys4U 2004-2024