2015 Macedonië
2015-06-01 Op stap met George
20150601112554.jpg
Zoals eerder gemeld op dit blog gaan we vandaag op stap met George. Een taxichauffeur die ons erg aansprak. Hij spreekt heel erg goed Engels, is heel rustig, weet veel over de omgeving te vertellen en rijdt bovendien ook erg rustig. We hebben tegen hem gezegd dat wij de plaats Struga willen zien ( 15 km van Ohrid vandaan) en dat we de rest aan hem over willen laten. Vanmorgen hadden we moeite om het bed uit te komen maar ja, het moest want om 9.00 uur zou George ons op komen halen. Na een douche ( die hier heerlijk is, echt bijna heet) knap je altijd wel weer op. Om half negen waren we de eerste die beneden waren voor het ontbijt. De gebakken eitjes werden net neergezet. We hebben allebei niet zo veel trek en zitten nog steeds vol van het vele eten van gisteren. Toch maar een boterham genomen en een glas sap.

Klokslag 9.00 uur kwam George aangereden. We hebben geen haast en vragen aan hem of hij zin heeft in een kopje koffie, dat heeft hij. Daarna stappen we in de auto. Deze ziet er tip top uit en heeft lekkere stoelen om in te zitten. Onderweg vertelt hij dat deze taxi, een Volkswagen Passat, al 21 jaar oud is en dat hij deze enige jaren geleden gekregen heeft van een oom, welke hij nog steeds dankbaar is, zodat hij als taxichauffeur aan de slag kon. Hij heeft eerst in een houtfabriek gewerkt en deze had niet genoeg werk meer. De taxi’s die hier rond rijden zijn allemaal wit met blauw. De Volkswagen blijkt te zijn overtrokken met een soort folie, aan de binnenkant kun je nog zien dat de auto eigenlijk donkerrood is. George is er trots op dat zijn auto er nog zo goed uitziet en zegt dat dit komt omdat hij hem erg goed onderhoudt. Wat we onmiddellijk geloven.
Hij heeft vannacht tot 2 uur gewerkt. Dit moet wel want hij moet het echt van het seizoen hebben. Hij vertelt dat hij van autorijden houdt en dat hij het leuk vind om allerlei gesprekken te hebben met verschillende mensen. Wat hij er niet leuk aan vindt is dat hij door de lange werkuren zijn kinderen nauwelijks ziet. Hij heeft een dochter van 22 en een zoon van 18. Gedurende onze tijd die we vandaag met hem doorbrengen blijkt zijn grote liefde voor de natuur. Hij vertelt ook veel naar National Geografic en Animal planet te kijken. We hebben verschrikkelijk moeten lachen toen hij vertelde ook regelmatig te kijken naar Rudolfs bakery. Het kanaal waarop onze tv kok Rudolf te zien is.
20150601095438.jpg
George rijdt een stukje richting Ohrid maar stopt al snel. We vragen ons af wat hij wil laten zien. Na even gelopen te hebben komen we bij een plek waarbij we kunnen zien waar het water wat uit de bergen komt in het meer terecht komt. Het water is ijskoud en is heerlijk om te drinken. Daarna lopen we verder naar een viskwekerij. In het meer van Ohrid komt een forel voor die nergens anders ter wereld voorkomt. Het is verboden in Macedonië om deze forel te vangen. Helaas is 30% van het meer ook van Albanië en zij kennen dit verbod niet. Er wordt dus in dat land lustig op de forel gevist. Macedonië wil in ieder geval proberen de visstand enigszins op peil te houden door in bakken de forel te kweken, als zij een redelijk formaat hebben worden ze weer uitgezet in het meer. De forel is mooi om te zien, slank met stippen. Sommige hebben oranje stippen en anderen hebben beige stippen, allemaal hebben ze blauwachtige vinnen.
20150601102655.jpg
We lopen verder langs een kanaaltje waar vele bootjes liggen, oude, splinternieuwe en vergane bootjes. Het zonnetje schijnt heerlijk en de temperatuur is rond de 22 graden. Aan de kant van het kanaal ligt een oude halfvergane Mig (Russisch gevechtsvliegtuig) een overgebleven aandenken van de oorlog, waar Macedonië gelukkig relatief weinig last van gehad heeft. Na ons wandelingetje langs het water stappen we weer in de auto richting Ohrid. Hier neemt George een afslag de bergen in. De weg is redelijk en we gaan een stukje omhoog. De auto wordt stil gezet en George zegt ons ” hier gaan we genieten van het uitzicht”. We hebben inderdaad een prachtig uitzicht op de stad Ohrid. Het wordt nog leuker, George laadt drie klapstoeltjes uit, schenkt plastic bekertjes cola in en geeft ons in een papieren zakje een soort bagel met sesamzaadjes. Daar zitten we tussen de zoemende bijtjes en verder niets dan stilte heerlijk te genieten van de rust.
20150601112145.jpg
Zo hebben we wel een half uur gezeten, kijken, genieten en met George zitten kletsen. Ron zag dat de enige auto die voorbij kwam per ongeluk een slang(etje) doodreed, zielig. De stoeltjes werden weer ingeladen, wij kregen een chocolaatje en een menthol snoepje, en namen weer plaats in de auto. We reden een stukje verder de weg op, op weg naar een bron. Ook hier stroomt het water vanuit de bergen (deels ondergronds) naar het meer. In dit kleine dorpje staat een mooi standbeeld van een vrouw, op onze vraag wie zij was, blijkt zij een verzetsheldin uit de tweede wereldoorlog te zijn. We gaan op weg naar Struga. Onderweg roept moeder natuur dat we naar de wc moeten. George wijst mij een goed plekje aan waar ik het de vrije natuur in kan laten stromen. Toen ik weer uit de struiken tevoorschijn kwam, gaf hij mij een stukje zeep en goot hij water uit een fles over mijn handen zodat ik mijn handen kon wassen, een papieren zakdoekje maakte het compleet om mijn handen af te drogen, geweldig. George zei dat hij altijd op alles is voorbereidt. Na een paar minuten rijden komen we gewoon een schildpad tegen! Die leven hier gewoon in Macedonië.
20150601130458.jpg
In Struga loopt het meer van Ohrid over in de rivier de Drim. Op de foto is het niet zo goed te zien maar dat gaat met aardig wat kracht gepaard. We lopen wat rond in Struga maar we vinden er eigenlijk niks aan. We hadden gehoord dat Struga wat modainer zou zijn dan Ohrid maar wij vonden het een stadje zonder ziel. Veel muziek, best leuke terrasjes maar geen oud centrum, veel schreeuwende reclame en veel winkels waar ze van alles verkochten wat we toch niet willen hebben. We vertelden George dat we eigenlijk wel genoeg hadden gezien en hij gaf ons groot gelijk. Hij zei nog, ik wilde jullie hetzelf laten ervaren maar Ohrid is veel gezelliger en daar had hij helemaal gelijk in.
20150601142937.jpg
Terug naar de auto kregen we weer een bagel met cola. Ik had wel moeite met het broodje want het smaakte best wel goed maar zonder beleg werd het één grote deegbal in je mond. Om George niet te kwetsen heb ik met pijn en moeite een half broodje weggewerkt, de andere helft heb ik in mijn tas gemoffeld. Hij reed Struga uit op weg naar het dorpje Kalistha naar een klooster met de prachtige naam: “the nativity of our most holy mother of God”. Het weer begon wel wat om te slaan en het werd een soort drukkend, in Nederland weet je dan dat er onweer op komst is. Het klooster was heel mooi, er staan drie kerken en een plataan van 645 jaar oud.
20150601144400.jpg
Het grootste kerkje konden we van binnen bekijken. De kerk is in 1977 herbouwd op de fundamenten die dateren uit de 18e eeuw.We waren de enige toeristen ( dat vinden we altijd prettig) en er werd mooie rustgevende muziek gedraaid. De kerk is helemaal opnieuw beschilderd met fresco’s in Byzantijnse stijl. Prachtig om te zien, ook prachtig was het vele houtsnijwerk. Er is een fresco die oorspronkelijk uit St.Naum komt. Er worden nogal wat wonderen aan toegeschreven. In de tweede wereldoorlog is het diverse malen in het meer gegooid om het uit de handen van de vijand te houden, miraculeus kwam het altijd uit zichzelf weer tevoorschijn. Vrouwen die niet zwanger kunnen worden, bidden voor deze fresco en worden spontaan zwanger. Ach ja, het is maar waar je in gelooft. Binnen mocht er helaas niet gefotografeerd worden. Na kaarsjes opgestoken te hebben vroeg de beheerder of we het kerkje in de rots wilde zien. Jazeker! Er moest een sleutel aan te pas komen om ons er in te laten. De entree was geloof ik een euro maar als je foto’s wilde maken moest er 10 euro worden betaald. Dat vond ik nogal overdreven en daarom heb ik het maar stiekem gedaan. Dit kerkje is het oudste deel van het complex en is gebouwd in de 14e eeuw.

Het is compleet authentiek en er is niets in gerestaureerd. We moeten een piepklein deurtje door en dan een houten trapje op. Op de eerste etage zien we twee cellen waar de monniken hebben geslapen, echt uitgehouwen in de rotsen, het is er koud en het ruikt er naar grot. Leek me geen pretje om daar te slapen. Weer een houten trapje op en daar kwamen we in een schattig klein kapelletje vol met schitterende fresco’s, daar heb ik dus stiekem foto’s gemaakt. Behalve George was daar niemand die keek wat we daar deden.
20150601144800.jpg
Weer buiten gekomen werd ook het souvenir winkeltje open gedaan voor ons, dus natuurlijk hebben we daar wat gekocht, o.a. een lekker kitchlijstje van Maria en Jezus voor in mijn souvenirs kastje. Buiten nog wat rond gelopen. Ondertussen was het al wat gaan onweren en voelden we ook de eerste druppels. George vroeg of we naar het hotel wilden of dat hij ons nog naar een ander kerkje moest brengen wat ook heel mooi zou zijn. Het leek ons verstandiger om naar het hotel terug te gaan en inmiddels was het ook alweer half 4. We zaten nog geen 5 minuten in de auto en de sluizen gingen open. Het stortregende en de flitsen waren goed te zien boven het meer. Na een half uurtje rijden waren we bij Vila Mina waar we afscheid hebben genomen van George. Hij heeft ons een perfecte dag bezorgd.
20150601141441.jpg
Vanaf het balkon naar het onweer zitten kijken, altijd een mooi gezicht die enorme flitsen die je over het meer ziet gaan en dan enkele ogenblikken later de rollende donder. Het is trouwens opvallend met zo’n meer naast de deur dat we helemaal geen last hebben van muggen. Om half 7 richting Dionus, inmiddels regent het niet meer. We vroegen ons af, omdat we gister de bestelde Moussaka niet meer hadden gegeten, of de moussaka er nog zou zijn. Ze waren weer even aardig als altijd en begrepen waarom we gisteravond niet meer geweest waren. De moussaka stond nog op ons te wachten en smaakte heerlijk ondanks dat ze hier in Macedonië geen aubergine gebruiken in dit gerecht. Morgen onze laatste dag. De weersvoorspellingen zijn niet zo heel goed. We willen nog één keer naar het stadje Ohrid voor de laatste hebbedingetjes, dan koffer inpakken en een beetje op tijd naar bed. We worden woensdag om half zes ’s ochtends opgehaald, wat een onchristelijke tijd. Het voordeel is dat we ook weer op tijd thuis zijn.
©opyright Neys4U 2004-2024