2016 Turkije
2016-06-26 Kusadasi / Efese
Vanmorgen rond half tien zaten we aan het ontbijt. We gaan met de dolmus bus naar Efese. We lopen vanuit het pension naar de hoofdstraat waar een soort van busstation is. Hier staat een meneer met een walkie talkie die vraagt waar we naar toe gaan. Hij vertelt ons dat het busje naar Kusadasi zo komt. In Kusadasi moeten we namelijk overstappen. En ja, na 5 minuutjes is het busje er. Voor de fantastische prijs van 6 Turkse lira p.p. (2 euro) kunnen we mee. We krijgen natuurlijk wel een sightseeing, de bus rijdt door allerlei woonwijken. Er wordt hier ontzettend veel gebouwd en het zijn prachtige vrijstaande huizen.

Na ongeveer een drie kwartier arriveerde we in Kusadasi waar we direct konden overstappen in de dolmus die ook langs Efese komt. Betalen doe je wanneer het je uitkomt, als je het maar doet voor je weer uitstapt. De chauffeur geeft je onder het rijden (indien nodig) wisselgeld terug. Na ook in dit busje drie kwartier te hebben gezeten, vertelde de chauffeur dat we er waren. Je stapt uit op de doorgaande weg en hierna moesten we nog een kwartiertje lopen naar de entree van Efese. Het is goed warm maar het staat niet in verhouding tot afgelopen week. Het is nu rond de 30 graden en er waait een heerlijk windje.
dsc01975.jpg
Efese is één van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld. Als je hier rondloopt krijg je een goede indruk van hoe het Romeinse leven er moet hebben uitgezien. Jaren lang is het een belangrijke havenstad geweest en nadat het in 133 VC in Romeinse handen kwam, werd Efese de hoofdstad van Klein-Azië en, op Rome na, de grootste stad van het Romeinse Rijk. Hier heeft ook één van de Zeven Wereldwonderen gestaan: de Tempel van Artemis, één van de grootste tempels die de Grieken ooit gebouwd hebben en geheel opgetrokken uit marmer. Volgens de overlevering, heeft Maria in Efese haar laatste jaren van haar leven doorgebracht.

Efese is gesticht tussen 1500 en 1000 voor Christus. Volgens de legende vroeg Androklos, zoon van Koning Kodros van Athene aan een orakel waar hij een nieuwe nederzetting moest stichten. Het orakel antwoordde dat hij zijn nederzetting moest stichten op de plek die hem gewezen werd door de vis en het everzwijn. Onder leiding van Androklos gingen de migranten op weg en op een dag zaten ze aan de voet van de berg Pion wat vis te bakken.
dsc01980.jpg
Plots sprong er een vis uit de pan en belandde samen met wat gloeiende kolen in het kreupelhout waardoor het vlam vatte. In het kreupelhout hield zich een everzwijn verborgen, die voor de brand probeerde te vluchten. Het everzwijn werd gedood en Androklos moest denken aan wat het orakel had gezegd over de vis en het everzwijn. Op deze plek werd dus Efese gesticht. Op de plek waar het everzwijn gedood werd, is later de tempel van Artemis gebouwd, ooit één van de zeven wereldwonderen.
dsc01983.jpg
Eén van de mooiste en bekendste gebouwen in Efese is de Bibliotheek van Celsus. De bibliotheek is gebouwd tussen 114-117 NC door Tiberius Julius Aquila ter ere van zijn vader Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, de Romeinse gouverneur van Klein Azië. Celsus werd in de bibliotheek begraven. In de marmeren leeszaal lagen 12.000 perkamentrollen in nissen in de muren. Er werden dubbele muren gebruikt om de kostbare perkamentrollen te beschermen tegen vocht. Aan de voorkant staan vier grote beelden die uitkijken over een groot plein. Deze beelden verbeelden Sofia (wijsheid), Arete (deugd), Ennoia (verstand) en Episeme (kennis).De bibliotheek is in 262 NC afgebrand na een invasie door de Goten maar de gevel is intact gebleven. In de 4de eeuw NC is de bibliotheek gerestaureerd maar na een aardbeving in het jaar 1000 NC is deze ingestort.
dsc01982.jpg
De bouw van het theater is begonnen gedurende de hellenistische periode. De basis voor het theater was de berg Pion, hierin werd het theater uitgehouwen. De Romeinen hebben het theater in de periode 41-117 NC gerenoveerd. Het theater bood plaats aan 25.000 toeschouwers en de akoestiek is nog steeds hel erg goed. Het theater wordt overigens nog steeds gebruikt voor concerten en elk jaar wordt hier het Ephesus Festival gehouden.
dsc01993.jpg
De tempel van Artemis is in 550 v. C. gebouwd ter ere van Artemis, de godin van de jacht, de wilde natuur en de vruchtbaarheid. Vanwege zijn enorme afmetingen (110 bij 55 meter), de schitterende kunstvoorwerpen en het feit dat de tempel bijna geheel uit marmer bestond, behoorde de tempel tot één van de zeven wereldwonderen. Volgens zeggen moet dit het mooiste gebouw geweest zijn wat ooit op aarde gestaan heeft. In de nacht van 21 juli 356 v. C. is de tempel volledig afgebrand. De tempel werd in brand gestoken door Herostratos, een geestelijk gestoorde man die graag bekend wilde worden.
De legende gaat dat in die nacht ook Alexander de Grote is geboren en dat Artemis het zo druk had met het begeleiden van de geboorte, dat ze haar tempel vergat. De tempel is met hulp van Alexander de Grote herbouwd, maar in 262 werd de tempel opnieuw verwoest door de Goten. Momenteel zijn alleen nog de funderingen te zien.Tegenover de Hadrianus-Tempel liggen de terrashuizen of ook wel “hangende huizen” genoemd.

De terraswoningen waren gebouwd tegen een helling en worden beschermd door een enorm kunststofdak. Toen we hier 12 jaar geleden ook waren mocht je deze huizen nog niet bekijken. Nu gelukkig wel. De centrale ligging maakt duidelijk dat het om woningen gaat die voor de rijken bestemd waren. Een aantal huizen hadden zelfs stromend water, een privé-badhuis en een toilet. De vloeren zijn bedekt met mozaïeken en de wanden met fresco’s met beelden uit
dsc02013.jpg
Ze zijn nog volop met de restauratie bezig maar je krijgt een heel goede indruk van hoe het geweest moet zijn. Ik vond het prachtig. Het allermooiste was dat we het rijk ook nog eens praktisch alleen hadden. We liepen door deze huizen met twee anderen, ongelooflijk maar waar. Het was helemaal heel rustig in Efese en natuurlijk het hoogseizoen is nog niet begonnen maar je merkt echt aan alles dat het toerisme op zijn gat ligt. Voor de Turken niet leuk maar wij vonden het helemaal niet erg om er met weinig mensen rond te lopen. We hebben alles op ons gemak bekeken en hebben prachtige foto’s gemaakt.
dsc02053.jpg
Na het bekijken van deze prachtige antieke stad zijn we teruggelopen naar de hoofdweg om met de dolmus weer terug te gaan naar ons pension. Om 18.00 uur waren we weer terug op de kamer. Eerst maar heerlijk gedoucht want ook al was er een lekker windje, 30 graden blijft wel warm om veel te lopen. Geen spijt gehad van dit vele lopen hoor want Efese is echt schitterend. Morgen is er in het dorp de wekelijkse markt en daar gaan we een kijkje nemen, nu lekker lezen en naar bed.
©opyright Neys4U 2004-2024