2016 Turkije
2016-06-29 Soke / Priene
Gisteravond voor we wilden gaan slapen opgeschrikt door het verschrikkelijke bericht van de aanslag op de luchthaven van Istanbul. Wat afschuwelijk wat weer zo’n stel idioten veroorzaakt, al dat dood en verderf zaaien wat heeft het toch voor zin. Bij het ontbijt blijken de Turken hier ook behoorlijk aangedaan. Buiten dat het zo erg is wat er is gebeurt kunnen ze nu het seizoen echt wel vergeten. Wij merken hier niets van enige dreiging en zijn ook niet van plan om ons bang te laten maken. We willen vandaag Priene gaan bekijken, een archeologische vindplaats die nog steeds niet door veel mensen word bezocht.
dsc02186.jpg
We gingen met de dolmus eerst naar Soke, hemelsbreed hier 16 km vandaan maar omdat we om een natuurreservaat moeten heen rijden zitten we toch weer bijna een uur in het busje. In Soke komen we op een vrij groot busstation terecht en daar moeten we ongeveer 10 minuten wachten voor het busje naar Priene vertrekt. We hebben plezier met een stel oude Turkse dametjes, wat had ik ze graag gefotografeerd, allemaal een hoofddoekje om en een bloemetjesbroek en tandeloze mondjes en ze hadden een lol met elkaar. Op een gegeven moment stapte er nog een oud dametje in en die begon te roepen naar de chauffeur. We vermoeden dat het zo iets was als hè mijn kont zit nog tussen de deur.
dsc02191.jpg
De deuren gingen namelijk dicht terwijl zij nog niet helemaal binnen was. Ze lagen helemaal slap van de lach en wij ook. De deuren gingen weer open en zij worstelde om binnen te komen. Mooi systeem hoor de dolmus. In de bus hangt hoeveel je moet betalen en je betaalt ergens voor je uitstapt maakt niet uit en iedereen doet dat ook. Wil je er 100 meter na een halte uit, geen probleem je roept even en de chauffeur stopt. Dus alle oude mensjes worden afgezet waar ze willen, samen met hun boodschappen karretjes want die gaan ook mee de bus in. Na bijna drie kwartier waren we in Priene. Het was maar goed dat iemand ons had verteld dat je eerst een weg van 200 meter omhoog moet lopen, anders hadden we het niet gevonden.
dsc02195.jpg
De weg ging vrij steil omhoog en ik kan je vertellen dat vonden mijn benen niet leuk en al helemaal niet in de hitte. Bij de kassa een kaartje gekocht en daarna nog eens een trap omhoog van 50 meter, oeiiii mijn kuiten, nog waren we er niet, nu nog een oude met stenen bezaaide weg omhoog, dus goed kijken waar je je voeten neerzette. Je moet er wat voor over hebben. Inmiddels konden we wel in de schaduw lopen en was er een lekker verkoelend windje opgestoken.
dsc02189.jpg
350 voor Chr. is het huidige Priëne gebouwd naar het wiskundig model van Hippodamus. Priëne was de eerste stad die volgens dit model (rastermodel) gebouwd is. De laatste stad die volgens hetzelfde model gebouwd is is New York. In 129 v.C. werd de stad Romeins. Omdat de stad nogal ver van zee gelegen was hadden de Romeinen niet veel belang bij Priëne. Dit is de reden waarom er op de fundamenten van de oude (Griekse) gebouwen niet meer werd gebouwd en Priëne het beste voorbeeld van een hellinistische stad in het Egeïsche gebied gebleven is. Het is lang zo mooi niet als Efese maar toch erg indrukwekkend. Het lijkt alsof een reus hier allerlei stenen en zuilen willekeurig in de rondte heeft gestrooid. Hier moet nog een hoop werk worden verricht door archeologen. Toch weten ze wel hoe het er uit heeft gezien en zie je via informatieborden hoe het er in het verleden heeft uitgezien.
dsc02206.jpg
Priene heeft het enige oorspronkelijke Hellenistische theater, alle andere theaters werden herbouwd in de Romeinse tijd. Op de eerste rij van de tribune direct aan de orchestra waren vijf marmeren zetels voor hoogwaardigheidsbekleders of speciale gasten. Deze staan er nog in vol ornaat en met een beetje fantasie zie je de hoogwaardigheidsbekleders er zitten.
dsc02198.jpg
Ook was er nog een gedeelte van het badhuis en delen van de muren die het stadje van 5000 inwoners omringden. Van de tempel van Athena zijn een deel van de zuilen weer opgebouwd uit het puin. Prachtig om te zien. Wij waren overigens de enige twee die daar rondliepen, heel idioot. Kon dus ook allemaal foto’s maken zonder dat er iemand ergens voorstond of in de weg liep. De weg naar beneden ging natuurlijk makkelijker dan die omhoog, lekker windje erbij en daar gingen we weer op weg naar de dolmus. Naar Soke was de bus nog vrij leeg maar eenmaal in de dolmus naar het pension was het busje stampvol en rook het ook niet erg fris.
dsc02227.jpg
De tijd half slapend doorgebracht. Om kwart over zes liepen we van de halte terug naar het pension. Eerst lekker een koude douche genomen, daar knapt een mens van op. Foto’s bekeken die we gemaakt hebben en gelezen tot het tijd was om te eten. Om 20.00 uur klinkt er een bel en weet je dat het eten klaar is. We hebben weer heerlijk gegeten, de maaltijd duurt meestal tot 22 uur. Hierna nog gezellig gekletst met een Nederlands stel die morgen weer naar Nederland vertrekken. Morgen gaan we lekker relaxen op het strand.
©opyright Neys4U 2004-2024