2016 Turkije
2016-07-01 Kapper, Hammam, paradijs
Gisteren op het strand doorgebracht. De temperatuur van de zee is zo heerlijk, het kost geen enkele moeite om in één keer door te gaan. Wel iets verbrand maar niet wereldschokkend. Deze dag alleen maar gezwommen, gegeten, gedronken en gelezen ( soms geslapen) in de zon. Een perfecte vakantiedag.

Vanmorgen redelijk op tijd opgestaan, als verrassing kregen we yoghurt met verse aardbeien waar gemalen pistachenootjes overheen gestrooid waren, heerlijk. Dat zal weer wennen worden in Nederland, om zelf je boterham te maken. Alleen al het feit dat je zeker weet dat je hier je ontbijt buiten kunt nuttigen is al fantastisch. Dan wordt er gevraagd wat voor eitje je wilt, gekookt, gebakken of een omelet. Geroosterd brood, geitenkaas, tomaten, komkommer en vers uitgeperst sinaasappelsap, wat wil je nog meer. Oh en nu vergeet ik nog de thee, die wordt heel leuk klaargemaakt, het is een grote pot heet water en daarbovenop staat een kleinere pot met sterke thee. In het glaasje schenk je een bodempje sterke thee en dat vul je aan met het hete water.
Na het ontbijt zijn we het dorp in gegaan. Ik wilde graag mijn nagels laten doen en Ron wilde naar de kapper voor een knip- en scheerbeurt. Ik kwam bij een uiterst aardige dame terecht, die me een manicure en pedicure heeft gegeven. Ik vond het jammer genoeg tegenvallen. Ze deed haar best en ik heb er ook drie kwartier gezeten maar wat ze deed stelde niet veel voor. Nou ja, de voeten en handen voelen weer zacht aan.

Ron was inmiddels klaar bij de kapper en heeft er genoten. Knippen kunnen ze hier wel en het grappige is dat je niet achterover maar voorover in de wasbak hangt om je haar te wassen. Ik heb het jammer genoeg niet gezien. Hij schrok zich nog het lazerus want opeens leek het alsof hij zijn oor verbrandde. Wat doen ze nou, ze halen een flinke vlam langs je oor om je oorharen te verbranden ? De scheerbeurt bleek ook heerlijk, ze doen het gewoon twee keer! Vervolgens heb ik nog wat rondgesnuffeld in een kledingzaakje waar ik voor Nick en George een leuk Tshirt heb gekocht en voor mezelf nog een Ray Ban nepper.
’s Middags wat geluierd en gelezen want om vier uur worden we weer opgehaald voor de Hammam. Klokslag vier uur stond Alladin voor de deur. Hij had zijn zoon bij zich die mij onmiddellijk zijn wangen aanbood om te kussen, geweldig. Soms lukte het hem om wat in het Engels te zeggen anders vroeg hij het aan zijn vader om het te vertalen. Hij vertelde dat hij 16 was. Ik vond het al gek, het was echt nog zo’n ventje, wel een ventje met prachtige ogen en een uitermate lief gezicht. Zijn vader moest hard lachen en zei, je bent in 2001 geboren, dus je bent 15. Tja op deze leeftijd wil je zo graag al volwassen zijn. In de auto begrepen we dat Alladin zijn zoon aan het overhoren was, je zag onmiddellijk dat vader en zoon een band hebben, ze kletsen samen wat af en de blikken naar elkaar getuigen van veel genegenheid. Mooi om te zien.
We gingen eerst weer keurig de sauna in waarbij ik het iets langer volhield dan de vorige keer. Daarna de Hammam in, de eigenaar was een andere klant aan het scrubben dus ik dacht dat ik op hem moest wachten. Na vijf minuten kwam het vrouwtje binnen wat mij de vorige keer had gemasseerd. Ik mocht op de marmeren steen gaan liggen die wel zo ongelooflijk heet was dat ik dacht dat ik verbrandde. Vorige keer was hij helemaal niet zo heet. Ze zag het aan me en zei ” hot, hot” en ik ” yes very hot”. Ze heeft wel vijf keer een bak koud water onder me doodgegooid en dat hielp genoeg om te kunnen blijven liggen. Daarna weer scrubben wat ze gelukkig wat minder hard deed dan de eigenaar de vorige keer.
Of je verbrand bent of niet, gescrubd wordt er ?. Daarna de zeepmassage die zij weer lekkerder deed dan de eigenaar, zo heeft iedereen toch zijn of haar eigen methode. Je kunt zien dat zij hier veel lichamelijker zijn, mijn arm werd gewoon tussen haar borsten gelegd om te masseren. Ook mijn bikinibroek wordt huppekee naar beneden getrokken en de bilspieren krijgen ook een massage. Daarna mocht ik van die bloed hete steen, ik moest even rustig gaan zitten anders had ik het gevoel dat ik onderuit ging. Zij merkte dat gelijk op en gooide in plaats van koud water, lekker lauw water over mij heen. Ook de haren werden weer gewassen.
Aan de hand werd ik meegenomen naar de rustruimte waar ik gewikkeld werd in handdoeken en een flesje water kreeg. Ron werd nog onder handen genomen door de eigenaar in de Hammam. Ik had de tijd om eens rustig om me heen te kijken. Het is allemaal erg ouderwets en daar houden we allebei wel van. Bruine deurtjes waar 5 kleedkamertjes zijn met een sleutel die je aan een elastiekje om je pols krijgt. Hele kleine spiegeltjes aan de wand met ernaast aan een haakje een borstel om eventueel je haar te kammen. Een klein barretje waar het water in een koelkast staat. Ik denk dat er minstens 15 jaar Of langer niets in deze ruimte veranderd is, heerlijk.
Ron zat inmiddels ook uit te puffen met een watertje. Na 10 minuten mochten we mee naar het kamertje waar de twee massagetafels staan. Ik kijk tegen een kast aan waar 5 vuilniszakken bovenop liggen en wordt heel nieuwsgierig wast daar nou in zou kunnen zitten, enfin daar kom ik toch niet achter dus ik ga in de totale relaxhouding liggen. Echt het is zo’n klein vrouwtje maar wat een enorme kracht heeft ze in haar handen, elk onderdeel van je lichaam wordt met zorg gemasseerd. Opeens hoor ik een flink geschuif aan de tafel waar Ron ligt, ik kijk en zie de eigenaar/masseur bovenop de tafel klimmen en over Ron zijn rug lopen, hij weegt minstens 80 kg en aan Ron zijn ademhaling te horen drukt hij alle lucht uit zijn longen ?. Allebei nog een maskertje om ons gezicht extra zacht te maken en we zijn, inmiddels twee uur later, weer kant en klaar. Het vel voelt zacht en de olie geeft je huid een net wat leuker kleurtje. God, wat was dit weer heerlijk, zou willen dat ik dit ook elke week in Nederland zou kunnen doen. Eenmaal terug in het pension was het nog een soort haasten om op tijd aan tafel te komen. Douchen, toch nog even met mijn eigen shampoo mijn haar wassen en dan nog föhnen.
Ons laatste diner hier, elke avond weer echt Turks eten en iedere keer weer even lekker. Allerlei heerlijke toetjes gehad en vanavond was het een crêpe met sinaasappel saus. We zaten met 8 personen aan tafel. Een Turkse moeder ( lerares) die met haar dochter ( tandarts) op vakantie. Zij verstaan wel Engels maar spreken het niet zo goed. Wij als Nederlanders en Marion, ook een Nederlandse vrouw, Metin, de eigenaar, Metin de gast ( professor in de moderne geschiedenis van het midden oosten ). Hij geeft les op de universiteit van Ankara en wat een ongelooflijk lieve man en (ik ben even haar naam kwijt) een Koerdische super feministe die ook lesgeeft op de universiteit.
Ze is goede vrienden met Metin, “and no he is not my lover”, een schitterende vrouw. Voor de duvel niet bang en ze zegt precies waar het op staat. Tot bijna elf uur met z’n allen aan tafel gezeten, grotendeels in het Engels met elkaar gesproken maar er werd ook Turks gesproken wat dan weer in het Engels werd vertaald. Sali, die hier werkt kwam met een verse pot thee, kortom het was een avond met een gouden randje. Mooie afsluiting van onze laatste avond hier. Ik wilde nog mijn koffer gaan inpakken maar dat doe ik morgenochtend wel. We gaan nog even lezen en dan slapen. Het zit er weer zo goed als op, deze heerlijke vakantie, waar we vast nog vaak met veel plezier aan terug zullen denken. Enne Dees, als het had gekund hadden we er zeker nog een week bijgeboekt!!
©opyright Neys4U 2004-2024