2017 China
2017-08-26 Beijing en de muur
china-2017-08-26-111831.jpg
Vanmorgen stonden we keurig om half negen klaar om de bus in te stappen richting de muur. Ivonne vertelde ons dat zij niet meeging omdat één van de groepsleden de hele nacht last van haar hart had gehad en dat het verstandig werd geacht om naar het ziekenhuis te gaan. Mark, onze Chinese gids zou ons vandaag begeleiden. Op weg dus naar één van de meest tot de verbeelding sprekende bouwwerken van het land, de Chinese muur. De rit zou ongeveer twee uur duren over de Ju Yong Guan bergpas. Dat zou betekenen dat wij er rond half elf zouden zijn. Helaas het was zo ontzettend druk op de weg dat we compleet vast kwamen te zitten. De chauffeur heeft nog twee maal geprobeerd een sluipweg te nemen maar zonder resultaat. Uiteindelijk arriveerden we tegen twaalven Guangou vallei. Het was gelukkig niet zo warm als gisteren maar toch nog 28 graden en wat we zagen was een enorme lange trap!
china-2017-08-26-114403.jpg
De Grote Muur van de Mingdynastie is met afsplitsingen 8852 km lang en is maar op enkele plekken ( de meeste in de buurt van Beijing) grondig en mooi gerestaureerd. Voor China’s laatste dynastie was de muur van geen nut. De muur stond generaties lang bloot aan weer en wind en diende hij voor boeren in de omgeving als steengroeve. Grote delen zijn vandaag de dag nog in verval. Pas in de jaren 80 startte de Chinese regering een groots opgezet programma ter bescherming van de Muur.
china-2017-08-26-122845.jpg
Wij stonden dus bij een gerestaureerd deel van de Muur, bij die enorm lange trap. Je kon als je dit wilde rusten bij drie plateaus. Wij zijn, in de hitte, tot het tweede plateau gekomen. Dit betekende dat wij ongeveer duizend traptreden hebben beklommen! Waarbij we over diezelfde ongelijke treden ook weer naar beneden moesten, het zweet gutste van ons af maar we hebben het maar mooi gedaan. Er waren wat mensen van de groep die het tot het vierde plateau hebben gered, bijzonder knap, maar ter bescherming van onszelf zijn wij niet verder gegaan. Het uitzicht was magnifiek, toch stelde het mij enigszins teleur. Ik dacht dat wij echt over een stuk muur zouden lopen en waren eigenlijk alleen maar trappen van de ene uitkijktoren naar de uitkijktoren.
china-2017-08-26-115818.jpg
Later vertelde een groepsgenoot dat zij al eerder in China was geweest en toen niet naar een stuk muur is geweest met zo’n mooi uitzicht als waar we nu waren. Goeie genade wat zullen we morgen een spierpijn hebben. Om drie uur hebben we geluncht, een enorme vreetschuur maar wederom heerlijk eten. Daarna op weg naar de Ming graven. Hier liggen dertien van de zestien Ming keizers begraven. Voor de grafheuvel liggen drie ommuurde tuinen en een centrale hal die op ongeveer dezelfde manier zijn gebouwd als de gebouwen en tuinen van de Verboden Stad. Er zijn hier helaas ondeskundige opgravingen gedaan en na de opgraving wist niemand hoe de grafgiften bewaard moesten worden.
china-2017-08-26-160534.jpg
Dit betekende dat toen de meeste spullen in aanraking kwamen met zuurstof het onmiddellijk verging. Sindsdien worden er in China geen keizerlijke graven meer geopend. Wat wel goed bleef waren spullen van o.a. Jade en goud.een aantal van deze voorwerpen waren in de grote hal tentoongesteld. Je kon er door heerlijk ruikende tuinen lopen, waar de bomen zo oud zijn dat zij moeten worden ondersteund. Dit was heel ingenieus gedaan door betonnen palen helemaal te modelleren en te verven als boomstammen.
china-2017-08-26-165941.jpg
Inmiddels was het al vijf uur en moesten we snel op weg naar Shendao, oftewel de weg der geesten. Deze weg is omzoomd met stenen beelden ( groot formaat) van menselijke figuren en dieren, zoals paarden en olifanten en leidt naar de naar de grafstede van keizer Yongle, het Chang Ling grafcomplex ( het complex wat archeologen zo verprutst hebben). Omdat het al laat was, was het er niet druk. Dat was fijn, zo konden we er rustig doorheen lopen. Daarna was het nog wel even een zit in de bus, want om 7 uur kwamen we weer aan bij het hotel. We zouden met z’n allen naar een bepaalde straat gaan waar nogal wat bijzondere etenswaren worden aangeboden, denk aan spinnen, schorpioenen etc. Iedereen was zo moe en wilde zo graag onder de douche dat dit afgeblazen werd. Morgen moeten we om 6 uur opstaan, we gaan Beijing verlaten nadat we het Zomerpaleis hebben bekeken.
china-2017-08-26-195327.jpg
God, wat was die douche lekker. Daarna zijn we naar de supermarkt gelopen om onze lunch voor morgen te kopen. Ontbijtrepen, yoghurt en bananen. Na het Zomerpaleis zullen we namelijk in één keer doorrijden naar Datong en wil Ivonne geen tijd verliezen door nog te stoppen om in een restaurant te eten. Maar nu moest er ook nog gegeten worden en inmiddels was het tegen negen uur. We zijn naar hetzelfde restaurantje van gisteren gegaan en kozen via plaatjes wat uit, maar het was zo idioot veel dat we er nog geen kwart van hebben opgegeten. Wat verschrikkelijk zonde om al dat eten weg te gooien.
china-2017-08-26-204146.jpg
We hadden voor 10 euro per persoon eten voor een heel weeshuis. Ze begrepen er niks van en via een vertalings-app moesten we duidelijk maken dat het echt heerlijk was maar te veel. Met stokjes eten gaat Ron goed af, maar mij helemaal niet en ik heb ook geen zin meer om er moeite voor te doen. Ik eet lekker van mijn voor de zekerheid uit Nederland meegenomen gouden vork van Karwei en dat bevalt me goed. Ik vergat hem nog bijna in het restaurant maar hij werd me keurig na gebracht. Wat erg opvalt is dat er echt overal camera’s hangen. In de kleinste steegjes en in grote straten maar ook in elke winkel en restaurant. Zo nu ga ik mijn koffer toch maar opnieuw inpakken en dan naar bed. Het is hier inmiddels bijna half elf en zoals al gezegd morgenochtend moeten we om 6 uur opstaan.
©opyright Neys4U 2004-2024