2017 China
2017-09-01 Xi’an
china-2017-09-01-085324.jpg
Xi’an is de hoofdstad van de provincie Shaanxi. De stad telt 8,7 miljoen inwoners waarvan er 500.000 binnen de oude stadsmuren wonen. Er zijn 43 Universiteiten waarvan de University of Communication bij de 10 beste universiteiten van China behoort en 30.000 studenten telt.De tweede zeer bekende universiteit heet Chang An (long life) waar civiele techniek gestudeerd kan worden en die 27.000 studenten telt. Wat een enorme aantallen toch, wij vinden scholen met 3000 studenten al veel. Er komen jaarlijks meer dan 30 miljoen toeristen, waarvan de meeste natuurlijk voor het leger komen.
china-2017-09-01-093926.jpg
Na een vroeg ontbijt, wat niet veel om het lijf had, gingen we op weg naar de bus. Deze mag niet voor het hotel parkeren vandaar deze ochtendwandeling naar een nabij gelegen parkeerterrein. We gaan op weg naar het leger, iets waar we ons mateloos op verheugen. Na een kleine drie kwartier stoppen we eerst bij een bedrijfje wat gespecialiseerd is in het maken van beelden van terracotta en natuurlijk hoe kon het ook modellen in allerlei grootte van het leger. Eerlijk is eerlijk, het was erg leuk om te zien hoe ze deze beeldjes maakten.
china-2017-09-01-095155.jpg
Verder was er veel lakwerk te zien, inclusief mensen die het parelmoer uitsneden en aanbrachten, en met een dun penseeltje prachtige patronen aan het schilderen waren op bijvoorbeeld een kastje. Ook waren er schilderijen te zien die geborduurd waren met zijde, de kleuren waren echt zo mooi. Je kon er natuurlijk van alles kopen, maar ja wij Nederlanders houden niet van lakwerk of geborduurde schilderijen. Wat iedereen wel kocht was een beeldje van een krijger van het Terracotta leger, inclusief wij zelf.
china-2017-09-01-111121.jpg
Daarna weer de bus in op weg naar wat we werkelijk willen zien. We komen langs vele boomgaarden met granaatappels. Elke appel zit (aan de boom) apart verpakt in een zakje, bijzonder om te zien. Dit doen ze ook met de perziken. Overigens hebben wij nog nooit zulke grote perziken, granaatappels en pruimen gezien als hier in China. Leuk weetje, ook de Fiji appels komen uit China. Na een niet al te lange rit komen we op de plaats van bestemming.

Vooraf een kleine uitleg over het leger en zijn vindplaats. In 221 voor Christus had de koning van Qin zichzelf uitgeroepen tot ‘Eerste verheven Keizer’. Kort daarna begonnen de werken aan zijn mausoleum en daarmee ook de oprichting van het Terracotta leger, waarvan de herontdekking misschien wel de grootste archeologische sensatie van de 20ste eeuw was. Dertig kilometer van Xi’an ligt het mausoleum van de eerste keizer. Ten oosten van de grafheuvel bevonden zich ongeveer 7000 lemen soldaten in met hout bedekte grafkuilen. Zij waren in slagorde opgesteld om het graf te bewaken.De soldaten werden in 1974 ontdekt door boeren die putten aan het boren waren.
china-2017-09-01-112838.jpg
De beelden stellen soldaten van verschillende rang voor, waaronder vuistvechters, paardenmenners, boogschutters en officieren. Bij het leger hoorden ook paarden. Oorspronkelijk waren ze allemaal beschilderd, door de aanraking met zuurstof verdween binnen enkele dagen de kleur. Er zijn nog vele beelden onder de aarde maar deze blijven liggen tot een volgende generatie Archeologen weet hoe deze kleuren behouden kunnen blijven.
china-2017-09-01-142454.jpg
Naast de Terracotta beelden zijn er ook twee bronzen wagens (een overdekte koets en een strijdwagen) allebei met vier paarden ervoor gevonden. Wat echt uniek is, is dat alle soldaten een andere gezichtsuitdrukking hebben. We hebben heel veel mazzel dat de schoolvakanties voorbij zijn in China, anders zouden er vele malen meer mensen geweest zijn. Niet dat er nu weinig waren en omdat wij wat langer zijn dan de gemiddelde Chinees konden we ook vrij makkelijk over ze heen kijken. Maar we wilden uiteraard ook het leger zo dichtbij mogelijk zien.
china-2017-09-01-113623.jpg
Er zijn drie grote hallen om te bekijken en het was meer dan indrukwekkend. Het was zo gaaf om te zien, al die soldaten die daar rijen dik opgesteld stonden en dan te weten dat deze beelden meer dan 2000 jaar oud zijn. Er zijn nog vele beelden te zien die in stukken in de grond zitten. We lopen ook langs de werkplaatsen waar beelden staan die nog niet helemaal klaar zijn, wat een monnikenwerk om al die stukken bij elkaar te zoeken en dan proberen uit te zoeken bij welk beeld het hoort. Ook staan er vele paarden. Het is inderdaad ongelooflijk om te zien dat elk gezicht van de soldaten anders is.
china-2017-09-01-142356.jpg
Dat we dit gezien hebben zullen we vast nooit vergeten. Het bijbehorende museum is ook al zo mooi, hier staan o.a. de bronzen strijdwagens en 4 beelden die gaaf gevonden zijn. Voor ons was dit echt wel het hoogtepunt van deze vakantie. Ik weet niet wat er nog komen gaat maar mooier kan bijna niet. Na de lunch, die we daar eten, gaan we terug naar Xi’an. Er was regen voorspeld maar gelukkig was het tot dan toe droog. We gaan nog één ding bekijken (ja, het zijn overvolle dagen) en dat is de 7de eeuwse Pagode van de wilde Gans.
china-2017-09-01-161429.jpg
Dit is ook het logo van de stad. Het is de op één na oudste Pagode van China en telt 7 verdiepingen. Hier komen vele boeddhistische monniken uit de wereld vanwege heilige geschriften die hier bewaard worden. Rond de Pagode lopen veel verkopers met Minions, of vliegertjes enz. We zagen veel beelden van Boedha’s waarvan ik er veel tamelijk kitch vond, maar natuurlijk waren er ook vele mooie dingen te zien.

Niemand kon het opbrengen om de 7 etages te beklimmen. Nadat iedereen weer vele foto’s had gemaakt zouden we terug naar de bus, op dat moment begon het te regenen. Natuurlijk toverden de verkopers direct weer regencapes en parapluutjes tevoorschijn. De verkopers zijn overigens helemaal niet vervelend, ze lopen soms even met je mee en dat is het.
china-2017-09-01-195018.jpg
Ivonne vertelde ons dat we allemaal nog langs de supermarkt moeten om spullen voor een ontbijt te kopen voor als we morgen met de Nachttrein gaan. We kunnen in principe uitslapen, want we zullen om tien uur uitchecken morgen. We knappen ons wat op en gaan op weg naar de supermarkt. Ik wilde een foto maken van de vissen die ik in de aquaria zag zwemmen toen mijn oog op nog iets viel, kikkers en schildpadden. Dat geloof je toch niet, deze kun je dus blijkbaar in de supermarkt kopen en zijn duidelijk voor de consumptie bedoeld, brrrrr. Goed de muffins, bananen en yogurt waren gekocht en er werd gezocht naar een restaurant. Daar liepen we weer in de stromende regen, zonder jas of vest want het was nog steeds warm. We konden niet zo snel een leuk restaurant vinden en uiteindelijk zijn we geëindigd in Mac Donald’s hahaha. De hamburger en frietjes smaakte overigens prima. In het hotel nog aan het blog gewerkt anders ga ik teveel achter lopen en daarna naar bed. Morgen overdag zijn we nog in Xi’an en in de avond zullen we naar het station gaan voor de nachttrein naar Suzhou.
©opyright Neys4U 2004-2024