De streek rond Guilin viel 2200 jaar geleden, ten tijde van de eerste keizer, onder Chinese heerschappij. Cultureel gezien behoort het gebied toe aan de Zhuang, die met meer dan 16 miljoen mensen de grootste nationale minderheid van China vormen. In de steden zijn ze echter bijna volledig door de Han verdrongen. Dit is het landchap wat misschien wel de meeste mensen associëren met China. Namelijk kegelvormige bergen met aalscholver vissers. Dit is vele malen vereeuwigd door kunstenaars.
Zoals gisteren gemeld konden we wat langer blijven liggen vandaag. Iets wat we absoluut niet erg vonden na het moordende tempo van de afgelopen 14 dagen. Na het ontbijt , wat niet veel voorstelde gaan we weer in op weg in onze prachtige VIP bus met kanten kleedjes. We zitten gewoon in fauteuils, echt niemand van ons heeft ooit in zon zo’n mooie bus gezeten. We gaan een relaxte dag tegemoet.
Eerst hebben we een kort ritje naar het zuiden van het centrum naar de Fubo Shan (de bedwinger van de golven). Dit onderdeel van het Karstgebergte bevat in de catacomben boeddhistische sculpturen en inscripties uit het Tang- en Songtijdperk. Buiten dat we daar natuurlijk niet alleen liepen maar met talloze schetterende Chinezen, was het erg mooi om te zien. Hierna volgden ongeveer 300 treden omhoog naar Duxiu Feng (de piek van de eenzame schoonheid). Het was een hele klim kan ik je wel vertellen. Het is 30 graden, dat valt wel mee, maar de luchtvochtigheid is zo hoog dat het zweet in stralen van je afdruipt. We worden beloond met een schitterend uitzicht over de stad en het landschap. Het is een beetje heiig dus ik ben wel benieuwd hoe de foto’s er uit komen te zien. Hierna hebben we een heerlijke lunch genuttigd.
Vervolgens gaan we op weg naar de Rietfluit grotten. Deze grotten zijn ontstaan door erosie. Voor deze regio ongeveer 55 miljoen geleden werd opgetild bevond zich hier een oceaan. Op de bodem vormden zich kalklagen uit schelpafzettingen. De poreuze lagen verweerden door blootstelling aan de weersomstandigheden en wat overbleef waren afzonderlijke oprijzende Karstgebergten vol grotten. Door de Rietfluitgrot (Ludi Yan) loopt een ongeveer 500 meter lange weg. We starten de tour langs de onvermijdelijke winkeltjes, waar we ook mee zullen eindigen. Ik vind het altijd iets triest hebben, ze verkopen allemaal dezelfde troep en proberen dit uiteraard aan je te slijten als iets waar je echt niet zonder kunt. Op de terug zien we een oud dametje met kleurpotloden zitten, ze zit op een krukje en valt (dit is duidelijk te zien) bijna in slaap. Triest hè, als je zo je oude dag moet doorbrengen.
De grotten zijn zeer indrukwekkend. De verlichting tja, dat is een kwestie van smaak. Er worden veel felle kleuren gebruikt, blauw, rood, groen en geel. Iets te veel naar mijn smaak. De grot op zich is speciaal genoeg, maar ja, de Chinezen houden van glitter and glamour.