2019 USA
2019-05-30 Alweer zo’n leuke dag in die heerlijke stad.
img_20190530_090506.jpg
Wat ik echt erg vind is al die dakloze mensen hier, het zijn er echt veel. Je hebt helemaal geen last van ze maar ik vind het echt zo treurig en triest om te zien. Gisteren hebben we aan Don gevraagd waarom het er hier zoveel zijn. Dat heeft dus inderdaad een reden. San Francisco kent geen grote temperatuur verschillen. Dat betekent dat het hier ’s nachts ook nooit heel erg koud wordt (voor de goede orde ik moet er niet aan denken om op straat te slapen in wat voor temperatuur ook) en daar komen daklozen ook op af. Bijvoorbeeld in New York of Chicago kan het enorm vriezen of er zijn stormen, niet in San Francisco. Vandaar dat ze ook nog wel eens uit andere staten hier naar toe komen.

Gisteravond zaten we in Jack in the box (een hamburgertent), we keken uit op de straat. Opeens stond er een enorme gekleurde meneer tegen het raam aan (hij was zo donker dat het wit van zijn ogen extra opviel) en hij wees op mijn eten en zijn eigen mond. In eerste instantie schrok ik me kapot maar dat was na 2 seconden al weg. Ik hield mijn patat omhoog en vroeg of hij dat wilde hebben. Hij knikte van ja en kwam heel snel de zaak in en griste echt de patat uit mijn handen, eenmaal weer buiten kwam hij weer voor het raam en mimede Thank you I love you. Ron is hem buiten ook nog kip gaan brengen.
Had hij in ieder geval weer wat in zijn maag. Afschuwelijk toch als je zo afhankelijk bent om iets te eten te krijgen. Vanavond toen we terug kwamen van het eten zagen we ze ook allemaal weer in de portieken liggen. Sommige met een deken, sommige zonder schoenen. Ik weet dat ik het niet kan oplossen maar kan er niet zo goed tegen en heb heel erg medelijden met ze. Terug naar gisteravond. Ron had in de kast een laken en deken voor me gevonden en dat sliep een stuk lekkerder dan het dekbed. Om half 8 opgestaan en weer onder die overheerlijke hete douche gestaan. We hadden al in ons hoofd wat we vandaag nog wilde gaan doen en dat is allemaal gelukt.
img_20190530_085759.jpg
Om te beginnen wilden we met de Cable Car. De starthalte in Powell Street is 5 minuten van ons vandaan en het eindpunt is Fishermans Wharf waar we naar toe willen. Sommige van de heuvels in de stad zo steil zijn dat gewone trams er onmogelijk zouden kunnen omhoog rijden. De oorsprong van de kabeltrams gaat terug tot 1869 toen een eigenaar van een bedrijf dat kabeldraad maakte, een door paarden getrokken tram op een heuvel door het zware gewicht achteruit zag glijden. Door het ongeluk kwamen vijf paarden om. Deze gebeurtenis, samen met de kennis van de kabeldraden die zijn bedrijf maakte voor het trekken van karren in mijnen, gaf hem het idee om de eerste kabeltram in San Francisco te maken. Het duurde uiteindelijk tot 1873 vooraleer de eerste bekabelde tram operatief werd.
img_20190530_090827.jpg
Op het hoogtepunt reden er maar liefst 600 trams tegelijk door de stad. De achteruitgang van de kabeltrams begon met de aardbeving in 1906, waarna vele kabeltrams werden vervangen door elektrische trams. Tijdens de jaren 1940 werden meerdere lijnen vervangen door bussen. In 1947 probeerde burgemeester Lapham zelfs om het systeem helemaal af te schaffen, maar een speciaal opgericht comité voerde met succes campagne voor het behoud van de kabeltrams (Wat een geluk). In 1954 werden er echter nog verscheidene lijnen afgeschaft, wat resulteerde in de huidige 3 bestaande lijnen. Tussen 1982 en 1984 werd het kabelbaan systeem dat zich toen in een heel slechte staat bevond, gerestaureerd evenals de trams zelf. De tram werd in het verleden vooral door Forenzen gebruikt maar in deze tijd wordt de tram alleen nog door toeristen bemand.

We merken echt dat we niet in het hoogseizoen zitten. Na kaartjes gekocht te hebben stond er nog maar een kleine rij te wachten op de tram. Op het punt waar wij stonden wordt de tram gedraaid op een plateau om weer omhoog te kunnen rijden. Omdat we tot het eindpunt konden blijven zitten hadden we echt een heerlijke rit en onderweg stapte er ook niemand in en dat schijnt ook wel eens anders te zijn. We hadden ook alle gelegenheid om foto’s te nemen. Na een minuut of 25 kwamen we aan op Fishermans Wharf.
img_20190530_093723.jpg
Fisherman’s Wharf is een oude zeeliedenbuurt in San Francisco, die veranderd is in een bezienswaardigheid. Er zijn veel authentieke visrestaurants en hedendaagse trendy cafés. We wilden graag ontbijten bij Boudin. Je ziet er niet alleen de bakkers aan het werk (er is zelfs een museum) maar je kunt er ook heerlijk ontbijten of lunchen. Ze staan er om bekend om brood in allerlei figuren te bakken, bijvoorbeeld een beer of een Krab. Ik nam zuurdesembrood die als wentelteefjes waren gebakken, met Maple Syrup en vers fruit (het lekkerste ontbijt wat ik tot nu toe op vakantie heb gegeten). Ron had geroosterd zuurdesembrood met ei en spek.
img_20190530_102613.jpg
Vanuit hier was het op loopafstand naar Pier 41 waar we kaartjes voor de Ferry kochten om naar Sausalito te varen. Dit kleine dorpje ligt direct aan de overkant van de Golden Gate Bridge. Omdat we nog een half uur hebben voor de Ferry vertrekt lopen we door naar Pier 39. Dit is niet alleen een populair winkelgebied maar staat ook bekend als de plaats waar grote groepen Californische zeeleeuwen te zien zijn. De geur en het geluid verraad ze al. Jongens, wat stinkt het daar. Er liggen er zat, maar gezien nog een aantal lege pontons, kunnen er nog veel meer liggen. Jeetje, wat maken ze een lawaai. Na een stel foto’s van de jongens en meisjes genomen te hebben moesten we ons nog haasten om de Ferry te halen.
img_20190530_111838.jpg
Het is vandaag erg mistig en het voelt ook gelijk een stuk kouder. Wat hebben we toch een geluk gehad om de Golden Gate Brug gister zo volop in de zon gezien te hebben. Nu ligt hij, zoals de meeste mensen hem te zien krijgen, in de mist.

Het boot tripje duurt een klein half uur en dan meren we aan in Sausalito. Het is een schattig klein plaatsje (waar de zon schijnt). We struinen er wat rond en bekijken diverse winkeltjes en mooie kunstwinkels. In één winkel zien we hele mooie dingen maar ook hele mooie prijzen. Een klein kikkertje 800 dollar, een schilderij 35.000 dollar, een prachtig gekleurd beeld 3800 dollar om maar wat prijzen te noemen. Toch als ik het geld had gehad dan zou ik er wat gekocht hebben, het was allemaal zo mooi. Na enige tijd waren we uitgekeken en zijn we met de Ferry teruggekeerd naar de haven. Inmiddels is het tegen half drie en gaan we nog snel bij Boudin een puddingbroodje halen voor we weer op de Cable Tram stappen.
img_20190530_195222.jpg
Rond 4 uur zijn we in het hotel waar we na een half uur onze plekken in het vliegtuig kunnen gaan vastleggen. We kiezen toch weer voor extra beenruimte. Daarna wilde ik nog graag naar het beroemde warenhuis Macy’s, dit is een Amerikaans warenhuisketen. Het zit op Union Square en dat ligt op loopafstand van ons hotel. Nou ja dat viel me hartstikke tegen, het waren alleen maar kleren en sieraden, 6 etages vol. Ook waren het alleen maar merken: Michael Kors, Donna Karen enz enz. Ik vond er eigenlijk niets aan, daarbij zijn de Amerikaanse jurkjes enz niet mijn stijl. Ik had ook een Sketcher winkel gezien en sinds twee jaar ben ik daar enorm fan van, die schoenen lopen zo lekker. Daar nog naar toe geweest (heel gek want ze zijn geen drol goedkoper dan in Nederland) maar ze hebben hier weer iets meer bling bling modellen. Ik (vind ik zelf) heb dan ook een heel leuk paar gescoord.
img_20190530_151831.jpg
Inmiddels was het ook etenstijd. Vlakbij ons hotel zit een Mexicaan (absoluut niet goedkoop maar hé het is onze laatste avond in Amerika) en die ziet er heel gezellig uit. Het heet de Colibri. We hebben ons voorgerecht gedeeld (dat is in Amerika helemaal geen gekke vraag en kan altijd) en dat was maar goed ook. We kregen verse guacomole (je kon aangeven hoe pittig je die wilde hebben en zag dan dat deze klaar werd gemaakt) met tortilla chips en kleine maispannekoekjes en lekker dat hij was, maar veeeel…. Daarna aten we garnalen omwikkelt met spek en rijst. Lekker wijntje erbij en een goeie kop koffie en potje thee na al dat lekkers.
eagle.jpg
Terug in het hotel gevraagd hoe laat we de kamer uiterlijk moeten verlaten en dat blijkt (heel fijn) om 12 uur te zijn. Daarna is het ook gelijk tijd om naar het vliegveld te gaan en morgenmiddag (lokale tijd) om 16.30 uur zit het er definitief op en vliegen we terug naar Nederland. Wat moeten er veel herinneringen een plekje gaan krijgen en ohhh al die foto’s die ik gemaakt heb die moeten ook nog uitgezocht gaan worden voor een fotoalbum. Geen seconde spijt dat we deze reis hebben gemaakt, wat een mooie dingen hebben we gezien. Ik heb dan nog iets langer dan Ron om weer in het Nederlandse ritme te komen. Ron moet op maandag weer starten met werk en ik op donderdag.

Nou dit was ons blog over Amerika, ontzettend leuk dat jullie hebben willen meelezen en ook jullie commentaar is erg gewaardeerd. Tot een volgende keer.
©opyright Neys4U 2004-2024