2022 Cuba
2022-04-23 Las Terrazes naar Cienfuegos
20220423_135024.jpg
Om 7 uur staat de koffer weer op de gang en gaan wij naar beneden voor het ontbijt. De deuren gaan niet open voor half 8, ditmaal geen buffet maar we worden bediend. Twee stukjes brood, kaas en weer die vreemdsoortige worst die iedereen laat liggen. Daarna nog een stukje brood met een ommelet en zowaar koffie en thee. Het smaakte mwahhh.

Om 8 uur zitten we in de bus voor een tocht van 360 kilometer naar Cienfuegos. Iedereen ligt een tijdje te dutten in de bus. Af en toe verteld Gio weer een wetenswaardigheid over Cuba. Om 12 uur is er een lunchstop. Hier eten we een echt een fantastisch broodje hamburger. De hamburger is absoluut niet vet en zit op een lekker geroosterd bolletje. Er moet weer getankt worden. In principe zouden we het nog redden tot het volgende tankstation 30 kilometer verderop. Gio heeft echter gebeld met dit tankstation of er diesel was en nee dat is er niet. We sluiten aan in de rij, er staan heel wat auto's voor ons, toch valt de wachttijd mee en we kunnen weer en route.
20220423_162732.jpg
We zullen rijden via het Zapata schiereiland. Dit is een enorm moerasgebied met mangroves. De snelweg is als gewoonlijk weer erg rustig, even de oogst van vandaag met wat we tegenkwamen behalve die incidentele auto: Een aantal fietsers, inclusief iemand die een kampeeruitrustig vervoerde op haar fiets, een wielrenner, vele lifters, een flink aantal paard en wagentjes en een wagentje met hout wat voortgetrokken werd door een os. Je gelooft gewoon niet dat dit op een snelweg rijdt. In een dorpje stak er zelfs een paard met haar veulen over.
20220423_142612.jpg
Rond drie uur kwamen we aan bij de Cueva de los Peces, dit is een 70 meter diepe 'cenote'. Een poel die in verbinding staat met de zee en daarom brak water heeft (mengeling van zoet en zout water). Hier kon in gezwommen worden wat zeker niet door de hele groep gedaan werd. De dapperen waren: Ron, Yvonne, Sia en Sanne. Er zwommen heel wat vissen en het was er heel lastig uitkomen, veel scherpe stenen en Yvon heeft haar been op drie plaatsen lelijk opengehaald. Daarna door naar de ' overkant'. Hier ligt de oceaan, met prachtig blauw water en hebben Yvon en Ron hier nog even in rond gezwommen.
20220423_145155.jpg
Langs de weg liggen nog veel krabbenlijkjes, misschien weet je nog dat er nog niet zo lang geleden een enorme krabbentrek was en ja dat was op deze weg. Er zijn er heel wat plat gereden. Dit is ook de route waar de legendarische varkensbaai aan ligt. In 1961 vond hier de mislukte invasie plaats door Cubaanse ballingen, gesteund door de CIA. Zij werden echter niet gesteund door de plaatselijke bevolking.
20220423_145820.jpg
Na de zwempartij, hup hup weer in de bus om nog twee uur te rijden tot de eindbestemming. Onderweg vallen er weer een paar flinke tropische regenbuien, wij zitten gelukkig hoog en droog in de bus. De gemiddelde temperatuur hier is de afgelopen dgen 30 graden of warmer, helemaal niets mis mee.
20220423_173850.jpg
Om half 5 arriveren we in Cienfuegos, Cuba's derde grote stad in eenVanaf morgen verblijven we de komende twee nachten in een casa particular, een soort bed and breakfast bij Cubanen thuis. Of we daar internet zullen hebben is dan maar de vraag. Ik ga zo lekker mijn bed in en we mogen blijven liggen tot half 8. Dan hoop ik ook dat ik van mijn spierpijn af ben, vooral mijn bovenbenen. Ik kan bijna niet meer lopen van de pijn. Komt door al die trappen gisteren bij de waterval :). Frans koloniale sfeer.
20220423_201412.jpg
Het hotel is ooit het huis geweest van een rijke Cubaan en ziet er prachtig uit. Gelijk door naar de bar voor een welverdiende Mohito. Daarna onder een heerlijk warme douche waar ik gelijk van geprofiteerd heb en mijn haar heb gewassen. Om half 8 zaten we in het restaurant van het hotel waar we lekker hebben gegeten. Ron had garnalen en Yvon en ik een lekker visfileetje. Eerst wilden we nog door naar de bar op het dak voor een afzakkertje maar we zijn allemaal te moe en besluiten om naar de kamer te gaan. Yeahhhh er is internet en er kan weer een blog geplaatst worden en.... geschreven. Ook (al is het bij jullie midden in de nacht) een paar whats appjes gestuurd. We hebben maar voor een paar uur internet dus het moet maar.
©opyright Neys4U 2004-2024