2022 Cuba
2022-04-27 Santiago de Cuba
20220427_091241.jpg
Op de bovenste verdieping van het hotel is het ontbijt. Er is gelukkig thee en koffie. Eerst volgt er een bordje met fruit. Ananas en stukjes zeer zure sinasappel. Daarna twee eieren zonder brood, als we hier om vragen zegt ze ' nee geen brood', oke dan maar zonder brood maar het vult niet erg.

Om 9 uur vertrekken we, we gaan eerst naar een groentemarkt. Daar zie je hoe arm Cuba is. Het enige wat er ligt zijn strengen met uien, strengen knoflook, tomaten, paprika's, bonen, rijst en kool. Precies dat wat we steeds te eten krijgen. Het is een beetje creepy op de markt en na 20 minuten zijn we er wel uitgekeken. We stappen weer in de bus en maken ons op voor een flink aantal reisuren. Ik wil lezen maar ben te moe en ga lekker liggen soezen. We maken na enige tijd een koffiestop ( ik weet nu dat ik om aqua caliente moet vragen. Het theezakje heb ik zelf bij me). Hier zie ik een hele mooie houten koker om een sigaar in te bewaren. De sigaar had ik al voor Nick en ook een koker, maar zeker niet zo'n mooie als ik hier zie liggen, dus koker gekocht en vanavond de sigaar er in gedaan.
20220427_151656.jpg
Om 2 uur is de lunchstop in Bayamo, een klein stadje. Lekker broodje tonijn en weer een kopje aqua caliente. Ze hebben gewoon geen thee, wat een geluk dat ik er genoeg heb meegenomen, ook Joke en Gerda kunnen nu thee drinken. Na de lunch gaan we de stad in waar Gio ons graag een winkelstraat wil laten zien. We zien een winkel die wasmachines verkoopt maar die zijn voor de doorsnee Cubaan niet te betalen, we lopen een winkel in waar wat gereedschap, tuinkabouters (echt waar) en plastic schoenen worden verkocht. Zo zagen onze winkels er in de jaren 60 nog niet eens uit. Terug naar de bus waar we langs het geboortehuis van de vader des vaderlands komen. De man die de Spanjaarden verjoeg van Cuba, ik ben zijn naam even kwijt. Oh ja, ik zag ook een verpleegkundige, het was in ieder geval iemand in een wit uniform, met een kapje op haar hoofd en een zwarte kantachtige panty aan, ze zou zo in een pornofilm kunnen meespelen.
20220427_175625.jpg
Kandidoo maakt zich op voor een zeer slechte weg en dat wordt het, we hotsen en klotsen door elkaar heen. Ik ga mijn detective uitlezen (wat is het toch heerlijk en handig om een e-reader te hebben) en kijk af en toe wat uit het raam. We kwamen een kudde koeien tegen met gaucho's. De voorste droeg een rode vlag en de gaucho achteraan een witte. Het waren prachtige koeien die blijkbaar ergens naar toe moesten, vele malen mooier dan de magere scharminkels die we eigenlijk altijd tegenkomen. Ook kwamen we een man tegen die met een varken aan een touw langs de kant van de weg liep en een op hol geslagen paard met veulentje waar een vrouw achteraan holde. Kortom er valt genoeg te zien op straat.
20220427_152945.jpg
Gio vertelt ons wat hij van het huidige Cuba vindt. Hij doet dit in het Engels omdat hij dan beter kan uitdrukken wat hij voelt. Hij is het niet eens met deze regering. Als kleine jongen hoorde hij Castro zeggen, een paar jaar doorzetten en dan wordt het allemaal beter, dit hoorde hij jaren achter elkaar, zo vaak dat hij er niet meer in kan geloven. Hij vertelde ook veel over de Cubaanse vluchtelingen die probeerden naar Florida te vluchten. Hij zei ook, dat hij zeker zou proberen te vluchten als hij geen vrouw en kind had gehad, zijn zoontje is anderhalf en daar is hij ongelooflijk trots op. Hij vertelde nog veel meer, te veel om na te vertellen, maar wat ben je dan blij om in Nederland te wonen.
20220427_191456.jpg
Na heel veel door elkaar geschud te zijn arriveren we om 18 uur in Santiago de Cuba. Ons hotel is midden in het centrum, tegenover een schitterende kerk. Het is een oud hotel en onze kamer stinkt, Gio staat erop dat we van kamer wisselen. Deze stinkt gelukkig niet. Yvon en ik gaan nog even snel naar het dakterras om wat te drinken. Een Cuba libre graag, nee dat kan noet er is geen cola. Dan maar een Mojito, kunnen we wel water krijgen, nee dat is er ook niet. De glazen meenemen naar de kamer kan ook niet want ze hebben niet zoveel glazen. Wat er wel is, is een prachtig uitzicht en we zien de zon achter de bergen ondergaan.
20220427_213108.jpg
De tijd vliegt en opeens is het 20:00 uur, we moeten al in de lobby staan om te gaan eten. We lopen door een aantal straatjes waar ik niet graag alleen zou willen lopen. Ik vind het een tamelijk enge stad en ben blij dat we Gio bij ons hebben. We komen terecht in een kleine Palador (een restaurantje wat door de Cubanen zelf gerund wordt) waar we kozen (heerlijk decadent) voor de kreeft. Ook erg lekkere soep gegeten. Af en toe werd er gezongen, wat erg mooi klonk. Kortom het was wederom een geslaagde avond. Gio bracht ons weer naar het hotel. Nu is iedereen kapot. Ik ook maar ik dacht als ik het verslag nu niet typ dan is het morgen veel te veel. Morgen gaan we vanaf 9 uur tot 17 uur deze stad bekijken, dus genoeg te doen. Ik ga nu afsluiten en heerlijk naar bed.
©opyright Neys4U 2004-2024