2022 Cuba
2022-04-30 Sancti Spíritus
20220430_074458.jpg
Ook vandaag zal er een tijd in de bus gezeten moeten worden namelijk 400 km. We hadden een rustige ochtend, we moesten de kamer om 12 uur verlaten en zouden daarna nog lunchen. Eerst op ons gemak koffie en thee gedronken op het terras van het hotel. Voor de lunch had Gio een aparte ruimte geregeld voor ons om te eten. Daar was het heel rustig en zaten we niet in het dronken geschreeuw van de Cubanen. Wonderbaarlijk dat er 's morgens vroeg al zoveel wordt gedronken. Ze komen met bekers waar 6 glazen bier in kunnen, maar goed wij zaten lekker rustig en het eten was ook goed te doen.
Je mag ivm Corona niets zelf opscheppen, dus je wijst aan wat je wilt hebben en als je niet uitkijkt komt het per halve kilo op je bord te liggen. Je moet goed aangeven dat je niet zoveel wilt hebben. Daarna was het instappen geblazen. Niets gaat hier snel door de slechte wegen dus maken we ons op voor de lange busrit. Volgens Gio zullen we minstens 6 uur in de bus zitten.
20220430_153618.jpg
Onderweg was ons al een paar keer opgevallen dat de Cubanen maar per 1 iemand naar binnen mogen bij de bakker (Corona) hierdoor staan er lange rijen voor de winkel en dat in de hitte. Ze zijn ook enorm gedisciplineerd met het dragen van een mondkapje. Of je ze nu op hun paard en wagentje ziet zitten, of liftend langs de kant van de weg, zelfs kinderen dragen altijd en overal een mondkapje. Behalve natuurlijk met eten en drinken. Wij dragen het kapje niet meer zo vaak, vooral omdat Gio heeft gezegd dat er nauwelijks gecontroleerd wordt. Des te meer bijzonder dat ze het kapje zo consequent dragen. Gio durft nu eindelijk in de bus als hij ons wat wil vertellen zijn mondkapje af te doen. Hij is niet alleen beter te verstaan maar hij heeft het zo ook minder benauwd. Als hij de microfoon pakt weten we altijd dat het tijd is voor een les. Hij start dan altijd met de zin " Attentie, het is tijd voor een les".
Hij leert ons veel over de geschiedenis, de cultuur en de politiek. Erg interessant en we mogen hem alles vragen. Na een vraag van ons reageert hij altijd met " goeie vraag". We plagen hem er wel eens mee, iets waar hij goed tegen kan. Ik heb al eerder verteld dat Gio in Cuba Nederlands heeft geleerd en dat wij de eerste groep zijn na ruim 2 en half jaar waar hij weer Nederlands mee praat. In het begin was het dan ook af en toe zoeken naar woorden, nu gaat het al stukken sneller. Als hij in zijn emotie zit vraagt hij of hij het in het Engels mag vertellen omdat hij dat nog beter beheerst. Dit gebeurt met name als het over politiek gaat. Als je hoort wat er tijdens de crisis in 1990/1995 is gebeurt dan geloof je je oren niet. Wat hebben de Cubanen geleden en doen ze dat eigenlijk nog steeds.
20220430_190456.jpg
Het hotel in Sancti Spiritus zal het laatste hotel zijn voor we naar ons strandverblijf in Varadero zullen gaan. We komen onderweg veel trieste flats en huisjes tegen, soms lijkt het op instorten te staan en de ruimtes zijn zo klein. Tegelijkertijd zie je hier behoorlijk veel elektrische scooters rijden en ook van die fietsen met die dikke banden. Gio verteld ons dat dit altijd bekostigd wordt door familie uit de US. Het ziet er naar uit dat er een flinke regenbui aankomt. We krijgen nog een laatste plasstop waar we op een ranzige wc mogen plassen voor 20 pesos (40 cent). Na iedere twee plasbeurten gooit de mevrouw een emmer water door de wc. Inmiddels regent het pijpenstelen en dat voor meer dan twee uur. Lastig rijden voor Kandidoo want er liggen gelijk enorme plassen op de weg.
20220430_192050.jpg
Rond half 7 arriveerden we in Sancti Spiritus. We moesten een stukje ongeveer 200 meter (door de regen) naar het hotel lopen omdat de weg waaraan het hotel ligt autovrij is, Bij de bus stond wel al een meneer klaar met zo'n karretje waarop de koffers werden gelegd en liep hij ook met al onze koffers hetzelfde stukje door de regen naar het hotel. Het hotel was een voormalig stadspaleis en nu een staatshotel. Het was prachtig gerestaureerd. De deuren van onze kamer zijn zeker 3 meter hoog en de kamer ligt op de eerste etage. We moeten een dubbele trap op, zo hoog hebben we het hier nog niet gezien. De kamer (ondanks dat er geen raam inzit) is geweldig. Met zorg ingericht en een prachtige badkamer.
20220430_195548.jpg
Gio vertelde ons dat dit hotel net klaar is en dat dit nog niet zo lang in gebruik is. Nadat we de koffers op de kamer hebben gekregen is het alweer verzamelen in de lobby. Er kan hier namelijk niet gegeten worden. Dat doen we in een (ook staatshotel) 100 meter verderop. Ook al zo'n mooie entree en we hebben er heerlijk gegeten. Sancti Spiritus is een heel gezellig stadje, overal hoor je muziek en zie je mensen op straat. Hier hadden we best wel twee dagen willen blijven. Om half 10 zijn we terug in onze kamer. Om half 8 moet onze koffer weer op de gang staan en zullen we ons weer verzamelen voor het ontbijt. Na nog even gelezen te hebben zijn we lekker gaan slapen. Morgen zullen we met een tussenstop in Santa Clara doorrijden naar Varadero onze eindbestemming.
©opyright Neys4U 2004-2024