2022 Cuba
2022-05-01 Santa Clara - Varadero
20220501_083948.jpg
Voor de goede lezers onder ons schreef ik twee dagen geleden 'nu we in Varadero zijn aangekomen vind ik de tijd weer om de rest van het blog te schrijven'. We zitten dus in Varadero maar schrijf ik vanuit Varadero de reisdagen die ik nog niet beschreven had.

We hebben redelijk goed geslapen in Sancti Spirtus, soms slaap je wat minder zonder reden. We werden gewekt door een haan. Grappig een haan midden in de stad. We kregen een ontbijt in wederom het andere hotel en daar kreeg ik toch brood met kaas, zoooo lekker. Daarna vertrekken we naar Santa Clara, omdat Che Guevara hier in 1958 de beslissende slag toebracht aan het leger van de toenmalige president Batista. Vandaar dat hier zijn stoffelijke resten liggen. Batista vluchtte overigens het land uit met 14 miljoen dollar en liet het land bankroet achter. Hieronder in een notendop wie Che was, want ondanks dat werkelijk iedereen zijn beeltenis direct herkend weten we eigenlijk nauwelijks wie hij echt was.
20220501_104041.jpg
Ernesto Guevara, beter bekend onder de naam Che Guevara, was een argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerillaleider. Zijn vader was architect en als kind had hij het goed. Na zijn middelbare school besluit hij medicijnen te gaan studeren aan de universiteit van Buenos Aires.

In 1951 maakte hij met een radicale vriend een rondreis op de motor door Latijns Amerika. Zijn doel was om enige tijd te gaan werken als vrijwilliger in een leprakolonie in Peru. Zijn reis duurt meer dan een jaar en loopt door geheel Latijns Amerika. Hij schrijft er zelfs een boek over. In 1953 vertrekt hij voor een tweede grote reis. Hij trouwt met een vrouw uit Peru die economie heeft gestudeert en een socialiste is.
20220501_120004.jpg
Hij heeft contact met een groep Cubaanse vluchtelingen in Mexico die hem introduceren aan Fidel Castro. Vrijwel meteen na de ontmoeting met Fidel wordt hij lid van diens 'Beweging van de 26e juli'. Van zeer dichtbij is hij getuige van een door de CIA opgezette en geslaagde staatsgreep tegen de regering van Guzman. Dit geeft hem het idee dat de USA altijd linkse regeringen zullen tegenwerken.

Che Guevara wordt al snel benoemd tot de hoogste rang Comandante en is ook een vertrouweling van Fidel Castro. Hij wordt gevreesd door de andere rebellen. Gedurende de revolutie was hij onder meer verantwoordelijk voor de executie van informanten, deserteurs en spionnen en het revolutionaire leger. Ik zal jullie besparen wat hij verder nog gedaan heeft maar ondanks dat hij het beste voor had met de bevolking was hij niet echt een fijne man.
20220501_104346.jpg
In 1959 werd hem de Cubaanse nationaliteit toegekend. Na diverse functies werd hij president van de Nationale bank en later minister van industrie. Na heel wat andere posities besloot hij om om zijn strijd voor te zetten in Bolivia. hier krijgt hij geen steun en in 1967 wordt hij overmeesterd door het Boliviaanse leger. De president van Bolivia geeft het bevel om hem onmiddelijk te executeren. In 1997 worden de resten van zijn lichaam opgegraven en naar Cuba gebracht waar hij middels een staatsbegrafenis is bijgezet in het mausoleum in Santa Clara.
20220501_115930.jpg
Waarom is er zo cultus om hem ontstaan. Met zijn lange haren en baard was hij een voor die tijd knappe en fotogenieke man. Zijn beeltenis heeft menig kamer van ons gesierd zonder dat we iets wisten van zijn achtergrond, zijn politieke visies en daden. De tweede reden voor zijn persoonlijkheidscultus is zijn voortijdige dood als gevolg van een excecutie. Hierdoor werd hij het symbool voor de strijder tegen onrecht. Tenslotte speelde de hippiebeweging een belangrijke rol. De groeiende weerstand tegen de Vietnamoorlog en de roep om sociale veranderingen maakten de mensen gevoelig voor zijn charisma en vonden hem een icoon. Een vijand van de VS, geliquideerd door een CIA georganiseerde legereenheid en er was ook nog eens toenemend anti-amerikanisme.
20220501_104537.jpg
Omdat het 1 mei is en daarmee de dag van de arbeid is helaas het museum en mausoleum gesloten. We zien wel wagons van de trein die hij overvallen had (vol met soldaten van het toenmalige regeringsleger). Ook is er een enorm monument en een grote steen waarop zijn afscheidsbrief te lezen is en waarmee hij aangeeft naar Bolivia te zullen gaan. Maar oh wat jammer dat we alleen dat zien. Wat we wel weer zien zijn de vele gieren die hier rondvliegen, mooi gezicht hoor, soms wel 12 tegelijk.
20220501_154157.jpg
Op weg naar Varadero moeten we noodgedwongen een lange koffiepauze houden want de distrubutieriem lijkt kapot. Kandidoo gaat naar een garage en gelukkig is hij na een half uur terug. Er was wifi dus nog even met Naomi gebeld. We komen 's avonds tegen 18 uur aan (veel tijd in de bus doorgebracht de laatste dagen). Gio zorgt nog voor onze kamersleutels, we maken een groepsfoto en nemen afscheid van zowel Gio als Kandidoo. Gio heeft 1 dag vrij en gaat daarna 3 weken op stap met een Amerikaans koppel, hierdoor ziet hij 5 weken lang zijn vrouw en kind niet, die hij enorm mist.
20220501_192800.jpg
Ik zal even opschrijven wat de NRV over dit hotel zegt; U kijkt vast uit naar het heerlijke toetje van de rondreis. Ons all-inclusive verblijf aan het paradijselijke strand van Varadero. Een droomplek, fijn dat we onze vakantie afsluiten op deze heerlijke zonbestemming. Nou daar moeten we het nog maar eens met de NRV over hebben. De kamer stonk naar het riool, alles is oud en aftands, zelfs de sprei stinkt. Lampen doen het niet, de kast gaat niet open, de deur zit vol kieren en het is niets meer dan een grote teleurstelling. Oh mijn god als we hier een week moeten zitten dan wil ik gewoon naar huis. Ron gaat naar de receptie om beklag te doen.
20220501_192839.jpg
We mogen kijken in een ander gebouw maar ja, de lampen mogen het daar dan doen en de kast kan open en dicht maar deze kamer is verder net zo aftands en stinkt naar sigarettenrook. We blijven dus maar in onze kamer. De hele groep is zwaar teleurgesteld. Om half 8 gaan we met z'n allen eten in de enorme vreetschuur, waar het eten er niet bepaald uitnodigend uitziet. We gaan nog naar een ongelooflijke drukke bar waar we wat gaan drinken en elkaar nauwelijks verstaan. We spreken af om elkaar bij het ontbijt weer te zien. Gelukkig krijgt dit verhaal toch een happy end maar dat vertel ik morgen.
©opyright Neys4U 2004-2024