2023 Tanzania
2023-01-02 Bijna op weg naar Tanzania
tanzania-mount-kilimanjaro.jpg
Nog 14 dagen en we stappen in het vliegtuig. Op 16 januari om half elf in de ochtend zullen we uit Amsterdam vertrekken met een Boeing 787 van de KLM en om 20.50 plaatselijke tijd zullen we landen op Kilimanjaro airport. Het is twee uur later dan in Nederland, de vlucht duurt rond de 9 uur, iets waar ik nog niet over wil nadenken. Hieronder alvast wat wetenswaardigheden over het land. Hoe dichterbij het komt, hoe meer zin we er in krijgen. Het wordt zo'n andere reis dan we gewend zijn.
tanzania.jpg
Tanzania is sinds 1964 een republiek en onafhankelijk land in Oost-Afrika. Het land grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda en Burundi in het westen, Oeganda en Kenia in het noorden en Mozambique, Malawi en Zambia in het zuiden. De hoofdstad is Dodoma, maar de grootste stad is Dar es Salaam. De naam Tanzania is een samentrekking van de twee landen waaruit het voortgekomen is, Tanganyika en Zanzibar.
Het heeft bijna 45 miljoen inwoners en is 22 keer zo groot als Nederland. Net zo groot als Frankrijk, Duitsland en België samen. Het is tevens het grootste land van Afrika. De taal die gesproken wordt is Swahili, 60 procent van de inwoners is christen, 35 procent islamitisch. Veruit het grootste deel van de bevolking woont in de steden aan de kust of op de eilanden Zanzibar of Pemba. Het land ligt dichtbij de evenaar en heeft in januari de aangename (vind ik) temperatuur van 28 graden.
big 5.jpg
Het land heeft de hoogste wild-dichtheid ter wereld met 430 soorten en subsoorten per vierkante kilometer. Tanzania is verkozen tot het beste safariland van Afrika. Alle nationale parken zijn verschillend en hebben hun eigen unieke karakter. Het land bezit maar liefst 14 nationale parken en 30 reservaten. De meeste parken zijn gevestigd in het noorden van het land. In het Serengeti Nationaal Park en bij de Ngorongoro Krater zijn tijdens een safari alle leden van de Big Five te bewonderen en dat terwijl het uitgedunde populaties betreft die in heel Afrika slechts op vijf plekken gespot kunnen worden.
lake victoria.jpg
Buiten de vele wildparken staat het land ook bekend om de Kilimanjaro – een bergmassief dat uit drie stratovulkanen bestaat – en het grootste meer van Afrika, het Victoriameer.
Zo dat was een klein stukje geschiedenis dat vind ik zelf fijn om me een beeld te vormen van een land. Een paar dagen geleden hebben we besloten om er een ballonvaart bij te boeken. Deze gaat plaatsvinden als we in het Serengeti Nationaal Park zijn. Ben zo benieuwd hoe we dat gaan vinden. Eén dezer dagen ga ik alvast beginnen om kleding klaar te leggen. We reizen deze keer met tassen ipv een koffer. Dit omdat tassen zowel in de safari auto als in het vliegtuigje gaan passen waarmee we de vlucht naar Zanzibar zullen gaan maken. Tot zover, het volgende bericht zal uit Tanzania verstuurd gaan worden.
©opyright Neys4U 2004-2024