2023 Tanzania
2023-01-20 Ngorongoro Crater
dsc00002.jpg
We hebben met Jamal afgesproken dat als het echt niet gaat wij hem zullen bellen. Na een zeer slapeloze nacht voor allebei ging om 6 uur de wekker. Ik wist al dat ik sowieso naar de krater wilde ook al deed mijn maag nog zo zeer en dat deed hij vannacht. Om half 7 liepen we naar de eetzaal waar Jamal al aan ons tafeltje zat. Hij was verrast om te zien omdat hij dacht dat we niet zouden gaan. Waarom dacht hij dat, we hadden afgesproken om om 6 uur te ontbijten oeps. Ik heb alleen een piepklein beetje yoghurt genomen en een kop thee. Ze gaven me voor onderweg 3 geroosterde boterhammen en een thermoskan met kippenbouillon mee, hoe verschrikkelijk lief.
20230120_100656.jpg
Het duurt ruim 2 uur voor we daadwerkelijk in de krater zullen zijn. Jamal geeft overal gas waar hij kan. De Ngorongoro-krater is de grootste intacte ingestorte vulkaankegel ter wereld. Hij bevindt zich ten noordwesten van Arusha op 2200 meter NAP. Deze vulkaanresten zijn vermoedelijk 2-3 miljoen jaar geleden ontstaan uit een vulkaan die zo'n vijf kilometer hoog geweest moet zijn. De kraterwand schermt het gebied in de krater grotendeels af tegen de toevallige migratie van de dieren. De leeuwenpopulatie vertoont daardoor een sterke inteelt. Anderzijds kunnen trekkende kuddedieren zoals gnoes de krater wel bezoeken. In de krater leven permanent naar schatting 25.000 grotere zoogdieren en op het hoogtepunt 500.000. Daarmee is dit een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. De Ngorongoro-krater werd in 1959 een zelfstandig natuurgebied. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed.
dsc00096.jpg
Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater. De gnoepopulatie in de krater neemt niet deel aan de grote migratie tussen de Serengeti en de Masai Mara. Een opvallende afwezige is de giraffe, door hun lange nek en lange poten kunnen zij de steile afdaling naar de bodem van de krater niet maken. De krater heeft een diameter van 17-21 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de krater bodem. In het midden van de krater ligt een meer.
dsc00020.jpg
Na bij de ingang voorzien te zijn van de benodigde documenten mogen we de weg op die rond de krater loopt en die wij op een gegeven moment zullen gaan afdalen. We rijden echt compleet de jungle in en dat is al adembenemend mooi. Af en toe zien we het meer diep in de krater glinsteren. Vanaf deze afstand is er geen dier te zien maar dat gaat veranderen en hoe. We krijgen een ongelooflijk spectaculaire dag. Natuurlijk rijden we in colonne de krater in. Jamal vertelde dat er per dag ongeveer 200 landcruisers de krater inrijden. Eenmaal beneden merk je er niet veel meer van, er lopen vaste paden (geen wegen) door de krater en ieder kiest zijn pad.
dsc00082.jpg
Het begint goed met een aantal buffels en enorm veel ooievaars (die straks o.a. weer naar Nederland komen). Het ene dier zien we een stuk dichterbij dan de ander, het blijft natuurlijk afwachten wat de dieren gaan doen. Ik kan echt alleen maar van dichtbij foto's maken met mijn telefoon. Met de camera neemt Ron vooral de dieren die we verder weg zien en waarbij ik heerlijk geniet door ze via de verrekijker, schaamteloos te begluren.
dsc00139.jpg
We hebben vandaag 2 soorten Antilopen, Dik diks, Bavianen, Neushoorns, Buffels, Gnoe's, Zebra's, Olifanten, Nijlpaarden, Leeuwen, Wrattenzwijnen, Parelhoenders, 2 soorten Gieren, Kraanvogels, Flamingo's, Koritraps (vogel) nog een groot Antiloopachtig dier ( naam vergeten) gezien en veel in grote getalen. Degene die we niet gezien hebben is een luipaard maar die gaan we waarschijnlijk in de Serengeti zien. Het was werkelijk waar, zo mooi en zo gaaf. Jamal vond ons enthousiasme volgens mij ook wel leuk. Hij is niet alleen een hele goeie chauffeur maar ook een prima gids en een heel mooi bescheiden mens.
20230120_154815.jpg
Op de terugweg langs het ziekenhuis gegaan. Jamal wil zeker weten wat ik heb omdat er in de Serengeti niet zomaar een dokter is te bereiken. Prachtig ziekenhuisje met ongelooflijk lieve mensen. Opgestart door een Amerikaanse arts. Inmiddels werkt er meer dan 80 procent Tanzanianen die als artsen en verpleegkundigen zijn opgeleid. Jocelyn was de dokter die ik kreeg te zien. Buiten was al mijn temp, bloeddruk en zuurstof in het bloed opgenomen. Met precies dezelfde apparatuur als wij hebben. Er is o.a. bloed afgenomen. Daarna de uitslag. Geen bacterie of Amoebe. Een 'gewone' voedselvergiftiging. Ik kreeg pillen mee voor de kramp en misselijkheid (en ze helpen!). Niet langer dan drie dagen gebruiken. Ze moeten daar soms drie dagen reizen om bij dit ziekenhuis te komen en wij maar klagen als we van Alphen naar Leiderdorp moeten..... Ik voelde me in prima handen.
dsc00137.jpg
Vanavond gezellig met Jamal gegeten. Morgen een lange reisdag. Nou dat was het weer voor vandaag. Nogmaals het was een geweldige dag.
©opyright Neys4U 2004-2024