2023 Tanzania
2023-01-22 Serengeti dag 2
20230122_063521.jpg
Vannacht geslapen als een baby. Allebei tot 4 uur. Ik vond het wel een soort spannend om naar de wc te gaan. Het is aardedonker en je hoort de hyena's en leeuwen. Nu weet ik dat mister Jonah buiten de wacht houdt maar toch. Na 4 uur gedommeld tot de wekker om kwart over 5 ging. Even jullie commentaren gelezen, erg lief en leuk dat jullie zo meeleven. Ik hoop zus dat jij ook opgeknapt bent. We doen het buitenlucht aan want het is nog steeds pikkedonker en daar komt mister Jonah aan om ons te escorteren naar de restauranttent. Om 6 uur zaten we aan tafel. Ik heb heerlijke pannenkoeken en wentelteefjes gegeten en Ron zijn gebakken eieren. Ik heb tot nu toe nog geen ei gegeten. Het is erg rustig in het tentenkamp er is nog één andere gast. Ook hier heeft het toerisme een opdonder gehad door de Covid.
1674398902-mp4.png
Om kwart voor 7 stappen we in de landcruiser. We zijn nog geen half uur op weg en IK (yeah, normaal zie ik nooit wat) spot een katachtige in het gras. Jamal gooit de auto stil. Het is een mannetjes Cheeta. Hij reageert helemaal niet op ons dus we kunnen hem fotograferen en filmen naar hartelust. Af en toe staat hij op om 5 meter verder weer neer te ploffen of gaat hij er eens mooi voor zitten. Hij gaat zelfs op zijn gemak poepen, hahaha. We hebben wel een half uur van dit magnifieke beest genoten.
20230122_085014.jpg
Het was meteen ook de laatste katachtige die we vandaag te zien kregen en dat was zo jammer. Jamal heeft zoveel mogelijk plekken bezocht waar ze zich zouden kunnen bevinden zonder resultaat. De natuur laat zich niet dwingen dat blijkt maar weer. Zo zien we vandaag wel behoorlijk veel wrattenzwijnen maar die hebben steeds een ongelooflijke haast en zijn daarom niet te fotograferen. Dat is het namelijk ook, heb je net de camera scherp gesteld gaat het bewuste beest er vandoor. Het is opvallend hoe snel ze zien dat je beweegt. Wel veel Topi's gezien, erg mooie beesten, Hatbeasts, springbokken en heel veel Impala's ( nee Jamal, ik zal het nooit meer fout zeggen). Eén Impalaman kan 30 tot 60 vrouwen hebben. Prachtig om zo'n hele groep er vandoor te zien gaan. We mogen op een bepaalde plek even uit de auto om te plassen en wat rond te lopen. Je ziet als je goed kijkt, een enorme diversiteit aan bloemetjes en ik zet ze op de foto. Het is allemaal zo mooi groen en hoog gras ( daarom kunnen de Leeuwen zich goed verstoppen).
20230122_104031.jpg
Voordat we gaan lunchen maken we nog een avontuur mee met een groep Olifanten. Er lopen vandaag flink wat groepen rond. Afrikaanse Olifanten hebben grote oren en zijn eerder zwart dan grijs. Sommige lopen met afgebroken slagtanden of er is er één helemaal verdwenen. Dit komt omdat ze gaten maken in de rotswand zodat ze op deze manier aan hun mineralen komen. Eenmaal weg komen ze niet meer terug. Leuk weetje, een olifant wisselt ongeveer elke 10 jaar zijn hele gebit, er zijn zes sets tanden. Daarna gaat hij tot hij doodgaat zonder tanden door het leven. Echter andere olifanten zullen helpen met eten klein maken voor ze, hoe bijzonder. Ze worden tussen de 60 en 70 jaar oud. Ze vormen één grote familie en zullen elkaar altijd helpen. Dit als inleiding van ons avontuur.
1674398610-mp4.png
Eerst komen een groep tegen met behoorlijk wat kleine olifantjes. Ze trompetteren wat af en laten duidelijk blijken dat ze geen pottenkijkers willen. Een jong mannetje loopt met flapperende oren en zijn slurf omhoog heen en weer te rennen om indruk op ons te maken. Dat vond ik nogal grappig. Iets verderop komen we een tweede groep tegen die midden op de weg staat. Zij hebben een ieniemienie olifantje bij zich door Jamal op een week of 4 geschat. Daarom doen ze extra beschermend. Ze kwamen al dreigend op ons af. Er bleek fink gecommuniceerd te worden met de andere familie, doe opeens van rechts ook aankwam. Van links kwam er een jong mannetje aanrennen en achter ons kwamen twee jonge mannen aangerend. De achterste schrokken van een andere jeep die aankwam ( de andere gast van ons kampement) die staken door het water over naar de rechter groep. Ik kreeg al een beetje de zenuwen en opeens komt de groep met de baby opeens al trompetterend op ons af, toen schrok ik echt. Nu is Jamal wel wat gewend. Eerst gaf hij volop gas (zonder te rijden) drukte flink op de claxon en daarna reed hij een stukje vooruit. Daar schrokken ze toch van ( zie filmpje bij dit blog). Hij vertelde dat hij dit deed om geen angst te tonen. Olifanten zijn enorm intelligent en merken heel snel of je bang bent. Ondertussen bleven ze via een laag gebrom allemaal met elkaar communiceren. Jamal zei dat we rustig moesten wachten. Inderdaad de groep draaide zich om liep 50 meter rechtdoor en daar staken ze het water over naar de andere groep. Dat gaf Jamal de gelegenheid om weg te rijden. Dus geen leeuwen of Luipaarden vandaag maar wel de nodige Adrenaline door de Olifanten.
20230122_143655.jpg
Daarna op een kleine airstrip heerlijk gepicknickt, wat was klaargemaakt door de mensen van ons tentenkamp. Het is heel inspannend om dieren te spotten, de schutkleur zijn zo goed, soms staan ze er 'opeens'. Wat gaan we doen, het is inmiddels 2 uur. We besluiten om nog een uurtje te spotten en dan terug te gaan. Terwijl we stoppen voor een paar razendsnelle, te schattige Diks Diks en een soort marmotten komen er kleine aapjes met zwarte gezichtjes aan, gemaamd Vervets. Ze zien een banaan in de auto en die zouden ze wel willen hebben. Nu mag je absoluut niet voeren, dus ze vinden ons wel eng. Ze struinen wat over de voor en achterruit en gaan op de spiegel zitten. Zo schattig, uiteindelijk geven ze het op. Wij rijden nog wat rond maar de vermoeidheid slaat toe. We gaan terug. Om 16 uur zijn we thuis, waar we weer heerlijk met warme doekjes en een sapje worden ontvangen. Daarna gaan we even zitten met een glas wijn en een biertje. Zowel mijn telefoon als horloge zijn leeg. In de tent kunnen we niet opladen dat moet in de restauranttent.
dsc00083.jpg
Ik ga douchen. Dat gaat heel leuk. Audi, één van de mannen gaat warm en koud water voor je tappen, 20 liter ( hij mengt het tot een heerlijke temperatuur) en dan gooit hij hiermee een emmer die buiten de tent hangt vol. In de tent kun je een hendel bij de douchekop overhalen en dan stroomt de douche tot het water op is en dat is best lang. Het was heerlijk. Daarna aan dit blog begonnen.
Voor we gingen eten kregen een briefing over het ophalen, de tijdsduur etc etc m.b.t. de ballonvaart van Barack inclusief een foto van zijn vrouw waarmee hij in oktober is getrouwd en die hij mist haha, arme jongen.Hij is al in ons kamp omdat we drie uur vannacht gaan rijden. Tot waar de ballon opgaat is het 3 tot 3 en half uur rijden ( oh nee), nou ja we gaan het meemaken. Nu verrekte snel gaan slapen.
©opyright Neys4U 2004-2024