2023 Tanzania
2023-01-23 Laatste dag Serengeti
20230123_054232.jpg
Om 8 uur gisteravond ging bij mij het licht uit. Ik was totaal bewusteloos tot 24 uur. Snel even naar de wc en ik viel direct weer in slaap. Om half 3 ging de wekker, dat is toch wel vroeg. Snel aankleden, wachten op mister Jonah ( zo'n lieverd) om ons te ecorteren naar de gereedstaande auto met Barack achter het stuur. We dachten eigenlijk nog wel even te kunnen slapen maar je word zo door elkaar geschud dat dit echt onmogelijk was. We zaten goed en wel in de auto toen we al 3 hyena's tegenkwamen en een jakhals. Verder kwamen we talloze konijntjes en een springhaas tegen. Op een gegeven moment stonden er 2 buffels langs de kant van de weg, toen deed Barack even de motor en lichten uit en daarop liepen ze weg. Al die beesten bevriezen in de sterke schijnwerpers van de extra lange Toyota landcruiser. Het is drie uur rijden door het pikkedonker en Barack heeft er flink de sokken in. Vlak voor we er zijn ligt er een dode Hyena op de weg zo zielig. Niet aangereden maar aangevallen door iets.
20230123_062335.jpg
Om kwart over 6 arriveren we op de plek waar de ballon ligt. Het begint een heel klein beetje licht te worden. Wat een enorm ding, in het mandje nou ja mand, kunnen 16 mensen. Er zijn 4 compartimenten en de piloot in het midden. We krijgen allemaal thee of koffie, kunnen nog naar de wc en dan krijgen we de vlieginstructie. We krijgen allemaal een veiligheidsriem om waarmee we straks met een karabijnhaak aan de mand worden vastgemaakt. Dan gaan we op weg naar de ballon, de hemel begint prachtig roze te kleuren. Eerst wordt de ballon door middel van een enorm sterke ventilator met lucht gevuld. We mogen daarom geen losse dingen om ons hals, niet even snel een foto maken en lang haar moet in een staart. Daarna verteld de opgewekte piloot wie waar moet instappen. De mand ligt op zijn kant en wordt als we erin liggen recht getrokken door een landcruiser. Wij hebben het geluk dat we niemand naast ons krijgen ( we zijn met 14 ipv 16), voor het evenredige gewicht wordt er naast ons een flinke zandzak neergelegd. We hebben nog geen foto's dus ik kan niet laten zien hoe we moesten gaan liggen ( eenmaal recht getrokken zit je dan). Was wel grappig al die liggende mensen die zich goed vast moesten houden. Opeens stond de mand rechtop, ging het vuur de ballon in en stegen we langzaam op. We mochten gaan staan en de groep mannen van het bedrijf, zongen ons van beneden toe: Hakuna Matata.
20230123_065701.jpg
We zien een prachtige zonsopgang en de Serengeti onder ons, zo ongelooflijk mooi. Af en toe zie je een metershoge vlam de ballon ingaan. De ballon is denk ik drie keer groter dan de ballonnen in Nederland. De piloot is van Indiaase afkomst maar in Amerika geboren. Hij vertelde Economie gestudeerd te hebben en had 7 jaar als consultant in Finland gewerkt. Vier jaar geleden was hij in de Masai Mara ( serengti van Kenia) en daar maakte hij een ballonvaart. Hij wilde het helemaal niet maar zijn vrouw wilde het zo graag. Lang verhaal kort, hij werd verliefd op het ballon varen en stopte met zijn baan. Deed alle examens en is nu professioneel ballonvaarder en geniet nog steeds van elke minuut. Bijzonder hè. We varen ook nog langs de berg die model heeft gestaan voor the lion king, waarin ze Simba aan alle dieren tonen. De ballonvaart duurt gemiddeld 45 minuten tot een uur, dat ligt o.a. aan de wind. Wij hadden het ongelooflijke geluk dat het anderhalf uur duurde. Verder is het lang niet zeker dat je dieren gaat zien, maar wij zien er verschillende! Op zo'n moment liet hij de ballon wat zakken en kon je het nog beter zien. Wat een ervaring echt prachtig. De piloot gaf aan dat we moesten gaan zitten voor de landing. Wow dat was nog een klus, die ballon mag natuurlijk niet kapot en overal staan bomen. Hij deed een perfecte landing. Via een boordradio waren we gevolgd door het bedrijf. Zij hielpen met een aantal mannen de ballon plat op de grond te krijgen. Wij werden geholpen met uitstappen en na deze geweldige vlucht stond er champagne (zonder alcohol) klaar. Daarna werden we met auto's naar een hele leuke plek gebracht waar we een superlekker ontbijt kregen met alles erop en aan. Daar ontvingen we ook ons diploma.
dsc00067.jpg
Hierna stond Jamal op ons te wachten om ons weer terug te rijden en ondertussen ( zo lang als we wilden) dieren te spotten. Waren gisteren de katachtigen en vele andere dieren naar de kerk of op vakantie, vandaag was het ook voor hen weer business as usual. Je moet niet vergeten dat het park 14.763 km² groot is en dieren natuurlijk niet altijd op één plek blijven zitten. Maar vandaag was weer een Lucky Day. We waren nog geen 10 minuten op weg of Jamal zag leeuwen. Bovenop een berg van steen lagen 5 leeuwinnen echt zeer voldaan, dat was gewoon te zien. Later bleek waarom, bij het wegrijden zagen we een dode buffel die al voor een groot gedeelte opgevreten was. Ze moeten pijn in hun buik hebben gehad! Hierna kwamen we een Cheeta met twee al flinke jongen tegen. Meer dan honderd nijlpaarden in een poel die met veel lawaai modder overzichzelf gooiden. Eén keer twee jonge mannetjes leeuwen, één keer 3 jonge mannetjes en een behoorlijk gewonde leeuwin ( heel erg zielig), krokodillen en dan nog al die prachtige verschillende gazelachtigen. We hebben, in de auto, met uitzicht op de 2 jonge leeuwen onze lunch opgegeten. Ook vandaag hebben we geen luipaard kunnen spotten. Vind ik dat erg, nee hoor, we hebben zulke prachtige beesten mogen zien.
dsc00018.jpg
Om 16.30 waren we weer bij de tent. Wij zijn momenteel de enige, hopelijk trekt het toerisme weer snel aan. We drinken een lekker wijntje en biertje en krijgen er popcorn bij. Audi vulde de emmer weer met heerlijk warm water en ik had genoeg water om mijn haar te wassen. Vanavond krijgen wij als afscheidsmaal een BBQ. Morgen vertrekken we om 7 uur. Jamal brengt ons naar het vliegveld (drie uur rijden) en vliegen wij naar Zanzibar en nemen dan afscheid van Jamal. Wat een fijne zeer rustige man, uitstekend wildspotter en een hele goede chauffeur. De gamedrives zitten erop en wat hebben we ervan genoten. Nu onweert het in de verte en terwijl ik dit schrijf zien we vanuit de tent de flitsen en horen we de donder, heeft wel iets gezelligs. Straks lekker eten, de tas opnieuw inpakken en naar bed.
©opyright Neys4U 2004-2024