2023 Tanzania
2023-01-30 Zanzibar dag 7
20230130_142939.jpg
De vakantie zit er zo goed als op. Zo anders dan anders en zoveel indrukken. Mocht iemand ooit het gevoel hebben om gamedrives te willen doen dan is Tanzania een fantastisch land. Ik heb nog even het verschil tussen Kenia en Tanzaania ( zoals de gids Youssef zei) opgezocht. Want ook daar kun je geweldig wild spotten. Het gaat met name om de opdringerigheid dat is in Kenia veel meer aanwezig. Dat hebben wij hier inderdaad helemaal niet ervaren en dat is toch wel heel erg fijn.
20230130_121654.jpg
In het vorige blog was een foto geplaatst waarbij je mensen aan een autootje zag hangen. Dit zijn taxi's voor de lokale bevolking en heten dalla dalla. Het is een verbastering voor dollar dollar, dat is wat een ritje ongeveer kost. Het land is niet goedkoop, verre van dat. Dit heeft ermee te maken dat het voor het grootste deel afhankelijk is van toerisme (Kenia niet, die heeft het ook zakelijk goed voor elkaar) en dat de regering hierdoor allerlei extra belastingen heft. Zij hebben het tijdens de Covid dan ook erg moeilijk gehad. Het toerisme begint nu weer aan te trekken. Er zijn relatief weinig Nederlanders hier. In ons hotel gisteren voor het eerst een Nederlands stel, met een klein kindje, gesproken
20230130_122713.jpg
Vandaag hadden we afgesproken om te gaan varen. Martin een Engelse jongen/man die hier werkt heeft het ons aangeraden. De tijd is afhankelijk van het getijde, eb is hier ook echt eb. Het bootje ligt al klaar als we er iets voor half één aankomen. Het is nog een kunst om aan boord te komen van dit smalle scheepje ( gemaakt van een stam van een Mangoboom). Net wat voor mij, eerst loop je door het slik waarin je sandalen lekker vastzuigen dan moet je (heel elegant) over de drijver stappen, die ze overigens zover mogelijk voor je naar beneden duwen en dan (duwen ze ook schuin voor je) het bootje in. Je voelt je echt zo'n lomperik, maar we zitten.
20230130_153234.jpg
Daar gaan we de saffierblauwe Indische Oceaan op. We varen zover mogelijk tot het rif. Hier komen de golven met kracht overheen. Daar keren we en na 10 minuten kan er gesnorkelt worden. Je kunt Ron niet gelukkiger maken maar ik blijf veilig in het bootje. Op deze plek liggen veel zeesterren. Eén van de mannen snorkelt ook en legt binnen no time een heel arsenaal zeer verschillende gekleurde zeesterren op de rand van het bootje voor me neer. Wauw, wauw, wauw, er kan toch niks op tegen de natuur. Wat een kleuren en patronen, zie foto's. De ander laat me zien waar het oogje zit en draait er één om, om het mondje te laten zien, ook hebben ze kleine tentakeltjes. Als ze uit het water zijn verkleuren ze wel na een aantal minuten. Na de foto's gemaakt te hebben en er één op mijn hand gehad te hebben (ik voelde me een hele held hahaha) heb ik ze allemaal een zetje gegeven terug het water in. Ik wist helemaal niet dat zeesterren er zo mooi uit kunnen zien.
20230130_131332.jpg
Er werd weer een stukje gevaren en na enige tijd kon er weer gesnorkelt worden. Ze hadden een emmertje met zee egels bij zich. Ik mocht er eerst één bekijken. Ron lag al in het water. Op een gegeven moment werd er een stok gepakt en werden de zee egels gemalen zoals je met een vijzel doet brrrr. Daarna werden de stukjes in de zee gegooid en onmiddellijk kwamen er talloze vissen op af. Ik zag de gestreepte visjes wel maar Ron vertelde ook prachtige blauwe visjes (net diamantjes) gezien te hebben. Ze hadden trouwens een ingenieus systeem om de boot weer in te komen. Ze hielden een lange stok aan beide kanten vast en die gebruikten ze om je een beetje op te tillen. Voldoende om het bootje weer in te komen. Na twee uur op de Oceaan geweest te zijn werden we weer afgeleverd. Ook dit was weer een geweldige excursie.
20230130_122958.jpg
Overigens zie je aan deze kant van het eiland niet de zon ondergaan maar opkomen. Wij hebben dit nog niet meegemaakt, omdat we doodgewoon nog geen één keer zo vroeg zijn opgestaan. Ron heeft inmiddels de boardingpasses gedownload. Morgen is het echt de laatste dag in dit paradijsje. We vliegen de hele nacht en ik hoop oprecht dat we een beetje kunnen slapen. Maar eerst nog even genieten voor we weer in het grijze, grauwe Nederland aankomen.
©opyright Neys4U 2004-2024