2013 Vietnam Cambodja Thailand
2013-02-28 De Cu Chi tunnels en meer.
2013-02-28-088.jpg
Vanmorgen ging om half zes de wekker, uhhh we zijn toch op vakantie? Weer een vol programma, tenminste we moesten buiten Ho Chi Min stad zijn en met al dat drukke verkeer kost je dat wel wat tijd. Om zeven uur zaten we in de bus, het is nu al warm, op weg naar de Cu chi ( spreek uit Koe tchi) tunnels. Het was spitsuur en we hebben nog nooit zoveel brommers gezien. Ze moeten sinds 3 jaar verplicht een helm dragen. Het slaat echter nergens op. Ze willen er modieus uitzien, dus is de helm zo klein mogelijk en staat er het liefst een designernaam op. Daaronder dragen ze vrijwel allemaal nog een zonnehoed! De helm zetten ze een beetje achter op hun hoofd.
2013-02-28-046.jpg
De mannen dragen een pet met een klep en daaroverheen een helm in de vorm van een pet met klep!! Meestal zie je een man en een vrouw op de brommer, maar je ziet ook regelmatig hele gezinnen, inclusief babys. Alles toetert er lustig op los en dat er niet meer ongelukken gebeuren, je houdt je hart vast. Verder wordt er van alles op de brommer vervoerd. Ik heb daar nog geen goede foto van kunnen maken. Dit kunnen enorme dozen zijn maar ook tot wel zes kratten of groenten in zakken, voorop, tussen de benen, achterop verzin het maar. Verder dragen ze mondkapjes ( ook de kinderen) die bij sommigen vrijwel het hele gezicht bedekken, handschoenen en speciale kousen waarmee ze teenslippers kunnen dragen. Ze willen niet bruin worden, heel bizar om te zien.
2013-02-28-004.jpg
Terug naar de Cu Chi tunnels. Daar waar ooit de Vietcong soldaten onder de grond zaten. Ze hadden onder de Franse overheersing al tunnels gegraven, maar tijdens de Vietnam oorlog zijn ze daar mee verder gegaan. In twee gebieden zon 60 km buiten de stad in Ben Douc en Ben Dihn zijn er over een gebied van 70 kilometer door de Vietnamezen tunnels gegraven. De tunnels waren verdeeld over drie lagen! De Amerikanen deden er natuurlijk alles aan om de Vietcong uit de tunnels te krijgen. Dit lukte niet echt omdat ze dan gewoon naar de tweede laag verhuisde en indien nodig naar de derde laag.. Buiten het enorme gangenstelsel hadden ze ook grotere ruimtes. Er was een conferentiekamer, een eerste hulppost, maar ook ruimtes waar ze de overdag verbleven om te eten en te recreeren. Als het donker was kwamen ze tevoorschijn zowel mannen als vrouwen. Ook hebben we vele boobytraps gezien. Gruwelijk, een soldaat liep door het bos en kon plotseling in een valkuil vallen vol met vreselijk scherpe punten.
2013-02-28-106.jpg
Iedere keer ben ik weer verbaasd wat mensen elkaar toch aan kunnen doen in een oorlogssituatie. Er was voor de toeristen een stukje tunnel waar je even in kon en dan moest je het afsluiten met een deksel. Ik was de enige vrouw die het wel wilde proberen, doodeng overigens. Ik zat klem en ze moesten me er uit trekken. Dan was de opening al wat groter gemaakt voor ons. Normaal was deze slechts 40 centimeter. Ook konden we door 100 meter tunnel kruipen, elke 20 meter kon je er uit. Ik heb het gedaan en had het idee dat ik die 100 meter wel kon halen, maar nee, het was zo benauwd dat ik er na 20 meter mooi ben uitgegaan. Het was allemaal heel indrukwekkend, maar wel erg propagandistisch. Het blijft natuurlijk een communistisch land. Wat je daarna nog mocht doen en daar begreep ik echt niets van, was schieten met een geweer. Als je zulke gruwelijkheden laat zien om er wat van te leren dan moet je mensen niet laten schieten!!!
2013-02-28-049.jpg
Inmiddels was de temperatuur al opgelopen tot 38 graden en dat is erg warm als je van alles aan het bekijken bent. De volgende bezienswaardigheid kwam er al weer aan. Na een uur rijden kwamen we aan bij een prachtige tempel/kerk van het Cao Dai geloof. Een heel bijzonder geloof met drie miljoen aanhangers in Vietnam. Het lijkt alsof alle geloven verenigd zijn tot een geloof, het Cao dai. Een stukje dienst meegemaakt, leverde prachtige fotos op. Hierna in een restaurantje lekker geluncht.
2013-02-28-085.jpg
Na de lunch vroeg Jeroen of we langs de plek wilden waar de wereldberoemde foto van Kim Phuc is genomen. De ouderen onder ons weten wat ik bedoel. Het is dat meisje wat zo ernstig verbrand was door de napalm, op de foto rent ze in haar blootje met gespreide armen weg van de bominslag. Als het lukt zullen we de foto bij dit blog zetten. In het plaatsje blijkt nog een nichtje te wonen, die een soort cafeetje heeft. Daar wat gedronken en gekeken naar een korte documentaire over Kim die nu in Canada woont. Ze is door Vietnam lang gebruikt voor propaganda doeleinden en dat wilde ze niet meer. Ze wilde leren en arts worden en dat is haar ook gelukt. Erg indrukwekkend. Terug naar het hotel wat ook weer enige tijd vergde door het drukke verkeer.
2013-02-28-188.jpg
Even nog langs het restaurant van gisteren om gebruik te maken van Happy hour en lekker een Mojito gedronken. Daarna lekker een douche want je zweet heel wat af op zon dag. Om half 8 zijn we met Wim en Marijke naar de avondmarkt gegaan. We dachten dat we al heel wat drukte hadden gezien maar dit sloeg alles, een kakofonie van geluiden, getoeter, autos, duizenden brommers en net zoveel mensen. Niet te geloven. De markt stelde niet veel voor, heel veel van hetzelfde en ook nog spullen die je niet wilt hebben. Daarna door naar de backpackers wijk waar we wilden gaan eten.
Wim heeft heel wat fotos gemaakt (ik had mijn fototoestel niet meegenomen) die ik later van hem op CD ga krijgen. Daar ben ik blij mee want ik had gelijk spijt dat ik mijn fototoestel niet had meegenomen.Het was wel heel leuk en gezellig om te zien. we vonden een klein restaurantje met zoveel op de kaart, geen enkel restaurant kan normaal gesproken al die ingredienten in huis hebben. Gewoon lekker gegeten voor een paar euro. Eigenlijk wilden we nog onze voeten laten masseren, maar het was al laat en we moesten nog naar ons hotel. morgen moeten we alweer om 5.30 uur op. Heerlijk dan gaan we richting strand.
©opyright Neys4U 2004-2024