2013 Vietnam Cambodja Thailand
2013-03-08 van Chau Doc Vietnam naar Phnom Penh Cambodja
2013-03-08-003.jpg
Na een werkelijk fantastisch ontbijt, zo lekker hebben we het nog niet gehad, zelfs een goeie kop thee i.p.v. de onvermijdelijke jasmijn thee, vertrokken we om 7.30 uur op weg naar de grens. Daar aangekomen hebben we afscheid genomen van onze chauffeur en onze altijd vriendelijke en bijzonder lieve gids, Tan. Zij hadden nog een rit voor de boeg van rond de 10 uur voor ze weer in Ho Chi Minh City zullen zijn.
2013-03-08-098.jpg
De grens oversteken was een verhaal apart. We waren er om half 10 en rond kwart over 10 waren we daadwerkelijk in Cambodja. Na wat steekpenningen blijkt dit behoorlijk snel te zijn, het kan zo maar drie uur duren. Nadat we uit de bus waren kwam er een brommertje met aanhanger onze koffers ophalen. Jeroen had dit geregeld en wist dat hij dit mannetje kon vertrouwen. De koffers staan namelijk al een tijdje in Cambodja voordat wij er zijn. Het visum moest ter plekke voor ons geregeld worden. Dat wisten we al in Nederland. We hadden de opdracht gekregen om 20 dollar pp en een pasfoto mee te nemen. We moesten in een rij gaan staan en daar keek een mannetje in ons paspoort en ja we mochten doorlopen. Dit bleek echter alleen nog maar dat we Vietnam verlieten. Het was inmiddels al erg warm.
2013-03-08-099.jpg
Toen naar een kantoortje waar we onze paspoorten moesten inleveren. Ook dit ging snel. Jeetje, dachten we dat heeft Jeroen snel gefikst, we zijn in Cambodja. Maar nee, nadat we onze paspoorten terugkregen moesten we naar het volgende kantoortje. Wat een spektakel! Daar kregen we een formulier wat we moesten invullen en hup daar werd de pasfoto op vastgeniet en met dit formulier moest je weer naar het volgende kantoortje. Er stonden een paar Vietnamezen voor ons en in elk paspoort wat ze gaven zat geld, dat werd er onmiddellijk uitgehaald en hup de procedure wed vervolgd. Enfin, hier kregen wij een mooi visum en een aantal stempels.
2013-03-08-097.jpg
Mooi dachten we, we zijn er doorheen, maar nee er moest nog een formuliertje ingevuld worden en dat moest weer afgegeven worden in een ander kantoortje. Hier stond een alleraardigste meneer die volgens mij onze temperatuur opnam. Tenminste dat denk ik, hij hield een apparaat tegen je hals, bliepte ermee en jawel, aan alle formaliteiten was nu voldaan en we mochten naar de bus die voor ons klaarstond. Tjonge jonge wat een spektakel. Een nieuwe chauffeur en een nieuwe gids. Een vrouw dit keer en ze heet Sobia.
2013-03-08-112.jpg
De weg werd vervolgd naar Phnom Penh. Na weer twee uur gereden te hebben, over een zeer slechte weg kwamen we de stad in. Wat een totaal ander land. De mensen zijn wat dikker en veel donkerder van huid. Ik moet eerlijk zeggen dat alles stinkt. De lunch wat zal ik daar van zeggen, een vreetschuur en het smaakte niet lekker. Misschien komt het ook door de warmte, het reizen en weer wennen aan een nieuw en duidelijk armer land.
2013-03-08-061.jpg
We gingen na de lunch door naar de killing fields. Eigenlijk overal waar zo huisgehouden is en alle lijken in massagraven werden gegooid heet het killing fields. Van 1975 tot 1979 is Pol Pot aan de macht geweest en heeft in die tijd van de 8 miljoen inwoners van Cambodja er 2 miljoen laten vermoorden. Ik wist dat Pol Pot een eigen gekozen naam was, hij heette Sa Lut Sor maar de ik wist niet waarom hij voor deze naam had gekozen. Heel eenvoudig het is een afkorting voor political potential! Niemand mocht nog zeggen dat hij familie had, alleen de politieke top werd broer genoemd, Pol Pot werd broer nummer 1 genoemd.
2013-03-08-056.jpg
Jeroen zei in de bus dat het er aan lag of en wat Sobia over haar persoonlijke ervaring zou vertellen, sommige kunnen het wel en sommige kunnen het niet. Sobia is 60 jaar dus die heeft het allemaal zeer bewust meegemaakt. Zij vroeg echter of wij het verhaal wilde horen van wat zij meegemaakt had. Kort gezegd moesten ze op een dag, toen zij 13 jaar was onmiddellijk van regeringstroepen, terwijl zij gewoon op een doordeweekse dag met haar familie aan het lunchen was, onmiddellijk Phnom Pen verlaten. Iedereen werd geacht op het veld te werken en niemand mocht meer in de stad wonen. Lang verhaal kort, haar moeder is overleden aan de hongerdood, haar vader, twee broers en twee zussen zijn vermoord en zij is als enige van de familie over gebleven. Een gruwelijk verhaal.
2013-03-08-060.jpg
Iemand van de groep vroeg of zij degene die dit gedaan hadden niet haatte. Nee zei ze, ik heb 30 jaar gehuild, maar er komt een dag dat zij zich moeten verantwoorden. Al met al een heel indrukwekkend verhaal en iedereen was er stil van. Bij de killing fields zijn wel praktisch alle lijken opgegraven maar als het regentijd is komen er toch nog steeds stukken bot naar boven en resten van kleren. Babys werden met hun hoofdje tegen bomen doodgeslagen en volwassenen met alles wat voorhanden was, bijlen, stukken bamboe, ijzeren staven etc. De bevolking mocht het gehuil of het geschreeuw niet horen en daarom werd er altijd muziek gedraaid als de mensen vermoord werden. Er staat een toren op het terrein met daar weer in een glazen toren die volgestapeld is met doodshoofden. Het was een behoorlijk emotionele ervaring.
2013-03-08-035.jpg
Hierna moest er nog een ding bezichtigd worden, de Tuol Sleng ofwel de S-21 gevangenis. Deze was gevestigd in een voormalige middelbare school. In deze tijd mocht namelijk niemand meer onderwijs volgen! De directeur van deze gevangenis is tot nu toe de enige die zijn spijt betuigt heeft. Tot op heden is er nog niemand berecht en wonen de daders gewoon tussen de rest van de bevolking. Ongelooflijk maar waar. Ik zal jullie besparen wat we daar gezien hebben maar het bevestigde weer dat mensen in afschuwelijke wezens kunnen veranderen in oorlogstijd.
2013-03-08-183.jpg
Het was erg stil in de bus op weg naar het hotel. De kamer is netjes maar niet heel mooi. Maar goed als de bedden maar lekker liggen. Daarna ergens gaan eten met Wim en Marijke. De stad is slecht verlicht, vies en stinkt. Het zal de vermoeidheid wel zijn. Al met al een indrukwekkende dag. Na het eten zijn we op zoek gegaan naar een apotheek voor Marijke, ze blijft zich niet echt lekker voelen. Dan weer zomaar misselijk en dan weer keelpijn en hoesten. Wij door de slecht verlichtte straten banjeren, dat heeft iets lugubers. We vonden een apotheek en Marijke vroeg om Clamoxyl, ze hoopt dat het overgaat met antibiotica. Konden we zo krijgen, een kuur van 7 dagen voor de geweldige prijs van omgerekend anderhalve euro!!! Morgen gaan we leukere dingen doen. We blijven twee nachten in Pnhom Pen, wat mij betreft lang genoeg. Maar nogmaals misschien is het de vermoeidheid.
©opyright Neys4U 2004-2024