2013 Vietnam Cambodja Thailand
2013-03-10 van Phnom Penh naar Siem Reap
2013-03-10-003.jpg
Nadat we de koffers klaar hadden gezet in de gang, zag ik opeens iets waar ik graag een foto van wilde maken. Als je in de gang van het hotel stond dan was de ruimte half open en keek je zo naar buiten. Je werd er in ieder geval erg met het contrast geconfronteerd. Je keek namelijk uit op de lokale markt, die niet zo fris is maar er achter bleken ze ook nog eens te wonen in een soort hutten. De mannen stonden zich te wassen, wel lekker met zeep, maar met water uit een of andere dubieuze bak die er stond. Ze dronken er ook uit. Omdat ik best wel moest inzoomen en het dan een tijdje duurt voor het toestel zich scherp stelt hadden ze wel in de gaten dat ik ze fotografeerde. Daardoor deed ik het toch een beetje snel en zijn er een aantal foto’s niet scherp. Je voelt je toch gegeneerd om de mensen bij zo iets intiems te fotograferen. Gelukkig ook een stuk of drie foto’s die goed gelukt zijn. Zal aan Ron vragen of hij er een op het blog zet.
2013-03-10-106.jpg
Om half 8 reden we de stad uit. Qua afstand stelt het niet zoveel voor, nog geen 300 km maar de weg is erg slecht. We zouden er ongeveer 7 uur over doen. Om de reis niet al te saai te laten worden zijn we ook nog bij een aantal dingen uitgestapt. Ik wil zo graag de huizen fotograferen en de vele koeien die hier los lopen maar dat gaat niet zomaar. We zitten op highway 6. Dit is niet meer dan een tweebaansweg en er kan niet zomaar worden stilgestaan. Ik heb een aantal foto’s door de ruit van de bus gemaakt maar die zijn ook niet allemaal gelukt. Je ziet onderweg zoveel dingen waar je een foto van zou willen hebben, zoals een auto echt volgeladen met mensen of een brommer met ouders en kinderen. Dat gaat dus niet. Die zijn allemaal in een flits voorbij. Niet dat ik geen foto’s heb, het wordt nog een enorm karwei om uit te zoeken welke ik in het fotoalbum wil hebben straks.
2013-03-10-175.jpg
De eerste stop die we maakten was op een plaatselijke markt. Dit was zo’n onvoorstelbare rotzooi. Het water en de modder lag er in de straten. Wim heeft nog varkenskoppen gefotografeerd maar die heb ik gelukkig niet gezien. Ron zag een winkeltje met telefoons o.a. de Gallaxy S3. Er werd 45 dollar voor gevraagd. De man vertelde wel eerlijk dat het een nepper was, gemaakt in China. Ron vroeg of het wel een android besturingssysteem had, maar dat had hij niet, ha,ha. Geen telefoon gekocht dus. Wel weer veel mooie doorleefde mensen en schitterende kinderen gezien.
2013-03-10-029.jpg
Na weer enige tijd in de bus gezeten te hebben kwamen we echt in een spektakel terecht. We stapten uit op een plek waar ze niet alleen cashewnoten en gedroogde bananenplakjes verkochten maar ook gefrituurde spinnen en sprinkhanen. Ze lagen hoog opgestapeld! Ze schijnen lekker te zijn maar ik ga dat echt niet proberen. Ron en Wim wel die hebben een paar sprinkhanen gegeten en zeiden dat ze goed smaakten, brrr. Voor het eerst meegemaakt dat ze je maar bleven achtervolgen om te vragen of je iets van ze wilde kopen. Het waren echt allemaal arme mensen maar ik was toch blij dat we weer in de bus stapten want het voelde niet helemaal lekker daar.
2013-03-10-063.jpg
Na weer een tijdje gereden te hebben werden we uitgeladen om bij een steenhouwerij te kijken. Tenminste iedereen in het dorp hakt uit steen Boeddhabeelden en probeert deze te verkopen. Van echt heel groot tot heel klein. Omdat het zondag is werd er niet veel gewerkt. Wel stonden de vrouwen langs de weg met stalletjes. Heb een klein Boeddhakopje gekocht voor in mijn kastje met souvenirs. Hoef ik daar niet meer naar om te kijken in Cambodja. De huizen staan op palen en veel zijn er gebouwd van hardhout en zien er best netjes uit. Op de grond speelt zich het leven overdag af. Hier wordt gekookt, gegeten, geluierd etc. Er staat altijd een houten bank net zo groot als een flink bed en daar kan iedereen op zitten. Ze slapen in het huis zelf en daar staan ook de meubels. De huizen staan op palen om ongedierte tegen te houden. Nou ja die lopen en vliegen inderdaad genoeg op de grond rond!
2013-03-10-092.jpg
Tijd voor de lunch, echt erg lekker gegeten aan een rivier. Hup weer de bus in. Jeroen heeft ondertussen al veel over Angor Wat verteld, waar we morgen naar toe gaan. Het is een Hindoeïstisch tempelcomplex uit de…….. eeuw en ligt in de jungle. Het schijnt spectaculair te zijn en we gaan er morgen de hele dag naar toe. Kijk er ook wel naar uit. Rond kwart over 4 arriveerden we bij het hotel in Siem Reap. Mooie kamers en het ligt midden in het centrum. Eerst een heerlijke warme douche genomen en mijn haren gewassen. Oh wat kan een douche toch heerlijk zijn en wat knap je er toch van op.
2013-03-10-206.jpg
Om 19.00 uur een lekker restaurantje opgezocht. Jeroen kwam voorbij lopen en is bij ons aangeschoven. Was gezellig, heerlijk gegeten, chicken amok, iets wat we volgens Jeroen moesten eten. Hij had gelijk smaakte echt heel erg lekker. Ron heeft een heerlijke curry gegeten. De mannen bleven nog even wat drinken in het restaurant en Marijke en ik gingen de winkeltjes bekijken. We zagen leuke zilveren armbanden. Ze vroeg er 35 dollar per stuk voor. Wij waren zonder geld op pad gegaan en zeiden tegen het vrouwtje, ” we komen morgen wel terug want onze mannen zitten in het restaurant en zij hebben het geld”. Ze pakte de armbanden in en zei dat dit geen probleem was want ze liep wel even mee.
2013-03-10-203.jpg
Zo liepen we in ganzenpas 3 straten terug naar het restaurant. Jeroen zei dat ze veel te veel vroeg. We moesten beginnen met 10 dollar en dan zeggen dat we morgen wel terug zouden komen. Daar begon het gepingel. Na drie keer een andere prijs van haar gekregen te hebben zeiden we dat onze mannen echt niet meer dan 15 dollar wilde betalen, final price. We voelden ons best wel opgelaten en wilden het restaurant weer in maar ze zei voordat we maar een stap hadden gedaan “that’s oke”. Nou ja dat ging snel i.p.v. 70 dollar betaalden we 30 dollar, dat was nog eens leuk voor een mooie zilveren armband, enfin de meisjes weer blij. Nu nog even wat drinken op de hotelkamer en dan naar bed. Morgenochtend moeten we om 8.00 uur in de bus zitten. Jeetje dat wordt uitslapen.
©opyright Neys4U 2004-2024