2013 Peru
2013-10-06 Nazca
2013-10-06 10.33.33.jpg
Lieve Wallie, mocht je dit lezen, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en Marijke jij met de geboorte van Mats, enig hoor een klein knulletje. Wat zal oma hem gaan verwennen. Je moet de groetjes hebben van Jeroen. Ik heb net de reacties zitten lezen en dat is zo leuk. Ja, wat een mooie dingen maken we mee hé. Het lijkt nu al alsof we een hele tijd hier zijn terwijl het nog maar twee dagen is. Vanmorgen dus uitgeslapen. Om 8.00 uur zaten we in de bus op weg naar Nazca. Deze rit duurde twee uur. We rijden trouwens steeds over de Pan Americano, deze weg loopt in Noord Amerika langs (door) de Rocky mountains en in Zuid Amerika langs het Andes gebergte.
2013-10-06 14.59.37.jpg
Eenmaal in Nazca aangekomen gaan we direct door naar het vliegveld. Een aantal van ons gaan een rondvlucht maken over de beroemde Nasco lijnen. Misschien hebben jullie er wel eens van gehoord. Deze kaarsrechte lijnen zijn honderden meters lang en alleen vanuit de lucht te zien. Het is een mannetje wat op een astronaut lijkt, een aap, een kolibrie, een spin en een condor. Niemand weet door wie ze gemaakt zijn, het waarom, daar zijn vele theorieën over maar niemand weet het zeker. Ron en ik hebben besloten deze rondvlucht niet te doen, het zijn hele kleine vliegtuigjes en ik begreep dat het soms ook niet heel duidelijk te zien is. Ik moet zeggen diegene die het wel hebben gedaan waren reuze enthousiast. Misschien een gemiste kans, aan de andere kant wat je niet hebt meegemaakt kun je ook niet missen.
2013-10-06 15.05.27.jpg
Op het vliegveld in wat winkeltjes rondgekeken. Gelijk iets gevonden voor mijn souvenirs kastje. Een kleine Lama gemaakt van wol, het heeft zelfs twee zijtasjes met steentjes er in. Deze Lama kostte me wel 1 Sol ( dit is 25 cent). Voor die ene Sol kreeg ik ook nog een pinnetje met de vlag van Peru opgespeld. Ik vond het gewoon gênant, geef je 25 cent uit en krijg je ook nog wat. Ik wilde zeggen dat het niet hoefde maar was bang dat ik die mevrouw zou beledigen, dus liet ik haar maar haar gang gaan! Toen de tweede groep ging vliegen heeft Jeroen, degene die al gevlogen hadden en de niet vliegers alvast naar het hotel gebracht. Alweer zo’n prachtige haciënda. We reden echt in the middle of nowhere tot we een poort tegenkwamen.
2013-10-06 15.04.35.jpg
Toen deze openging kwamen we op een prachtige binnenplaats vol bougainville. Bij het zwembad lag een Alpaca ( klein soort Lama) je ziet hem liggen op de foto die bij dit verslag geplaatst wordt. Ook loopt er een pauw rond en overal zijn bloemen. Het is al flink warm. In het restaurant een heerlijke biefstuk gegeten. Om half drie stonden er twee grote zand buggy’s voor ons klaar. Nadat we allemaal in de riemen zaten gingen we er met een flinke vaart vandoor. De buggy haalde wel een snelheid van 70 km. per uur. Bizar en tegelijkertijd te gek om zo door de Usaca woestijn te rijden. Voordat we van zandduinen zouden gaan crossen hebben we nog een aantal dingen bekeken. Als eerste een schitterend irrigatiesysteem, zie ook de foto. Het was minstens 1500 jaar oud. Hierna kwamen we langs het Cahauchi tempelcomplex. Dit is een complex van minstens 25 vierkante km.
2013-10-06 17.27.40.jpg
Om half drie stonden er twee grote zand buggy’s voor ons klaar. Nadat we allemaal in de riemen zaten gingen we er met een flinke vaart vandoor. De buggy haalde wel een snelheid van 70 km. per uur. Bizar en tegelijkertijd te gek om zo door de Usaca woestijn te rijden. Voordat we van zandduinen zouden gaan crossen hebben we nog een aantal dingen bekeken. Als eerste een schitterend irrigatiesysteem, zie ook de foto. Het was minstens 1500 jaar oud. Hierna kwamen we langs het Cahauchi tempelcomplex. Dit is een complex van minstens 25 vierkante km. Sinds de jaren 90 is er geld om het complex uit te graven. Tenminste een gedeelte. Het is waarschijnlijk een religieus centrum van de Nazca geweest wat heel veel heeft betekent voor heel Zuid Amerika. De Nazca’s leefden al veel eerder in Peru dan de Inca’s. Hun cultuur is meer dan 2000 jaar oud. Omdat het tempelcomplex nog helemaal niet bekend is bij toeristen stonden we daar met alleen ons groepje, indrukwekkend.
2013-10-06 19.02.56.jpg
Ook kwamen we veel botten en schedels tegen. De doden werden zittend en gewikkeld in kostbare doeken begraven. Deze graven zijn veelal leeggeroofd. Er stond zelfs zomaar een mummie in het zand, men denkt van een meisje van 8 jaar. Ze mist haar hoofd. Dit gebeurde wel vaker, dat de doden zonder hoofd werden begraven. Het hoofd hielden ze dan thuis, de neusgaten, oren en mond werden dan vol gestopt met goud en zilver. Op een gegeven moment werd het hoofd dan ook begraven als een soort bloembol en men hoopte dat iemand dan weer een nieuw leven zou krijgen en door hoofd en lichaam apart te begraven werd de kans hierop twee maal zo groot. Op de schedels zagen we nog plukken haar zitten!
2013-10-06 20.36.24.jpg
Vanaf de tempel gingen we met bloedgang door de woestijn, soms richting 80 km. per uur. Super leuk. Op een gegeven moment reden we bovenop een top en doken we bijna loodrecht naar beneden, dit ging met wel wat gegil gepaard, hoewel de tweede keer al minder eng was. Het was spectaculair. Op een andere zandduin werden de buggy’s stilgezet en mochten met een snowboard naar beneden glijden, heel erg leuk, minder leuk was dat je met je board weer het zandduin op moest klimmen, je kunt je wel enigszins voorstellen hoe dat voelde in je benen. Na nog twee snoekduiken met de buggy gingen we richting hotel. Dit was nog een uur crossen.
2013-10-06 15.00.38.jpg
Je kunt je niet voorstellen hoe snel het koud wordt. Bij aanvang van de rit was het denk ik wel 35 graden, toen we terug reden zeiden ze dat we onze trui aan moesten trekken en dat bleek hard nodig. Ik denk dat het binnen een kwartier 20 graden scheelde en dan is zo’n open buggy die heel hard rijd, toch wel erg koud. Om half 7 waren we na totaal 4 uur weggeweest te zijn weer terug. We gaan douchen en eten nadat Jeroen ons heeft verblijdt met de boodschap dat we om half 5 op moeten staan! We hebben een rit van 10 uur voor de boeg. Het is nu half twaalf dus dat wordt een kort nachtje. Een volle maar geweldige dag, kijk alweer uit naar morgen.
©opyright Neys4U 2004-2024